Moskva sa pridala k vyhláseniu Prigožina. Tvrdí, že Rusi s vagnerovcami ovládli Bachmut

ta3 čtk TASR
20.5.2023 23:48

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu vyhlásilo, že ruské jednotky spolu s bojovníkmi ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut na východe Ukrajiny. Informovala agentúra AP.

Moskva sa pridala k vyhláseniu Prigožina. Tvrdí, že Rusi s vagnerovcami ovládli Bachmut
TASR/AP

Vyhlásenie ministerstva prišlo približne osem hodín po tom, ako šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin povedal, že jeho bojovníci získali úplnú kontrolu nad mestom Bachmut. Oznámil tiež, že jeho bojovníci sa z Bachmutu stiahnu 25. mája, aby si oddýchli. 

Ukrajina v sobotu reagovala, že naďalej kontroluje časť mesta. "V Bachmute prebiehajú ťažké boje. Situácia je kritická," uviedla námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová na platforme Telegram. Ukrajinské jednotky podľa nej "držia obranu" in oblasti mesta zvanej Litak (Lietadlo).

Vyjadrenie šéfa vagnerovcov poprela aj ukrajinská armáda. "Nie je to pravda. Naše jednotky bojujú v Bachmute," reagoval hovorca východného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl Serhij Čerevatyj. K dobytiu mesta ruským vojakom a vagnerovcom gratuloval ruský prezident Vladimir Putin, napísali ruské štátne tlačové agentúry s odvolaním sa na Kremeľ. Tvrdenia oboch strán nebolo možné nezávisle overiť. Ukrajinskí predstavitelia sa k najnovšiemu tvrdeniu ruského ministerstva obrany bezprostredne nevyjadrili.

Boje o Bachmut v Doneckej oblasti prebiehajú už od vlaňajšieho augusta. Ide o najdlhšiu a najkrvavejšiu bitku počas viac ako ročnej ruskej invázie. V tomto meste žilo pred vypuknutím vojny približne 70-tisíc ľudí. Kyjev v uplynulých dňoch viackrát hlásil, že ukrajinskej armáde sa podarilo postúpiť na frontovej línii v okolí Bachmutu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok