Čína a Rusko kritizujú vyhlásenie summitu G7: Miešate sa do našich vnútorných záležitostí

ta3 čtk
20.5.2023 16:00

Čína sa ostro vymedzila proti spoločnému vyhláseniu lídrov skupiny veľkých ekonomík G7 v Hirošime, podľa Pekingu sa mieša do vnútorných záležitostí Číny, vrátane otázky Taiwanu. Podľa agentúry Reuters čínska diplomacia dala svoj nesúhlas s vyhlásením najavo Japonsku, ktoré summit organizuje.

Čína a Rusko kritizujú vyhlásenie summitu G7: Miešate sa do našich vnútorných záležitostí
TASR/AP

Lídri G7 sú pripravení

Podobne výstup G7 kritizoval aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, podľa ktorého majú rozhodnutia prijaté na summite za cieľ "dvojité obmedzenie vplyvu" Ruska a Číny.

Čína by podľa vyhlásenia G7 z Hirošimy mala na Rusko naliehať, aby "zastavilo svoju vojenskú agresiu a okamžite, úplne a bezpodmienečne stiahlo svojich vojakov z Ukrajiny". Spojené štáty, Kanada, Japonsko a štyria európski členovia tiež uvádzajú, že nechcú svojou politikou Čínu poškodiť, vyjadrujú ale aj nesúhlas s "akýmikoľvek jednostrannými pokusmi zmeniť silou alebo nátlakom status quo" v juhovýchodnej Ázii, čo je odkaz predovšetkým na čínske nároky na Taiwan. K širšej otázke vzťahov s Pekingom lídri G7 uvádzajú, že sú "pripravení budovať konštruktívne a stabilné vzťahy".

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a hrozí mu vojenským zásahom v prípade vyhlásenia nezávislosti. Čínska diplomacia uviedla, že s vyhlásením lídrov G7 dôrazne nesúhlasí. Lídri G7 podľa Pekingu v dokumente ignorujú čínske obavy a na Čínu útočia a miešajú sa jej vnútorných záležitostí.

Západ podľa Ruska využíva Čínu

Aj šéf ruskej diplomacie Lavrov vyhlásenie označil za protiruské a protičínske s tým, že cieľom prijatých rozhodnutí je zároveň obmedziť vplyv Ruska aj Číny. Zopakoval tiež tvrdenie, že Západ využíva Ukrajinu ako nástroj na docielenie strategickej porážky Ruska, píše Reuters. Spojené štáty a ich spojenci to odmietajú a tvrdia, že pomáhajú Ukrajine brániť sa proti nelegálnej vojne.

"Úloha bola stanovená hlasno a otvorene - poraziť Rusko na bojisku, ale nezastaviť sa pri tom, ale eliminovať ho ako geopolitického konkurenta," povedal Lavrov. Vyhlásil tiež, že Západ sa usiluje o to, aby ďalšie krajiny prerušili s Ruskom obchodné vzťahy, a dodal, že Moskva má mnoho spojencov.

Lídri G7 v sobotňajšom vyhlásení zopakovali, že budú Ukrajinu podporovať tak dlho, ako bude potrebné na dosiahnutie spravodlivého a trvalého mieru. V piatkovom vyhlásení tiež sľúbili posilniť ekonomické sankcie voči Rusku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok