O stíhačkách F-16 pre Ukrajinu musia rozhodnúť USA, vyhlásili ministri Británie a Nemecka

ta3 TASR
17.5.2023 15:54

Akékoľvek rozhodnutie ohľadom dodávok stíhačiek F-16 Ukrajine bude závisieť od Spojených štátov. Povedal to v stredu v Berlíne britský minister obrany Ben Wallace po stretnutí so svojím nemeckým rezortným partnerom Borisom Pistoriusom. Informuje agentúra AFP.

F-16 stíhačka 1140 px (TASR/Dušan Hein)
TASR/Dušan Hein

Hoci Británia a Holandsko v utorok večer na summite Rady Európy (RE) na Islande ohlásili zámer vybudovať medzinárodnú koalíciu, ktorej cieľom bude pomôcť Ukrajine získať stíhačky F-16, "záleží na Bielom dome..., aby rozhodol, či budú môcť byť stíhačky F-16 doručené" ukrajinským silám, povedal Pistorius.

Wallace na tlačovej konferencii poukázal na to, že Spojené kráľovstvo nedisponuje nijakými stíhačkami F-16 a zdôraznil tiež, že neplánuje Kyjevu poslať žiadne zo svojich stíhacích lietadiel Typhoon. "Čím môžeme prispieť, je výcvik a podpora a to zopakujem, s obmedzeniami, pretože nemáme pilotov F-16," podotkol.

Dodal však, že Londýn môže napriek tomu umožniť iným krajinám, aby Ukrajine dodali stíhačky či iné vojenské vybavenie. "Ak sa na nás obráti akákoľvek krajina a povie, že chceme dať tanky Ukrajine... pomôžeme s týmto procesom," uviedol.

Pistorius uviedol, že ani Nemecko nemôže v možnej medzinárodnej koalícii "zohrávať aktívnu rolu", pretože nemá "kapacity na výcvik, súvisiace spôsobilosti ani lietadlá". Nemecký kancelár Olaf Scholz vyjadril v tejto otázke tiež zdržanlivý postoj. Berlín podľa jeho slov nemá v pláne prispieť do dodávok lietadiel F-16 Ukrajine.

Holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra v stredu uviedol, že zatiaľ nenastal pokrok, čo sa týka medzinárodných rozhovorov o vytvorení spomínanej koalície. "Dosiaľ sme nedosiahli riešenie," citoval jeho slová denník The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok