Odchádzajúci ministri očakávajú od nástupcov pokračovanie v projektoch. Naď priznal istú úľavu

TA3 TASR
12.5.2023 11:58

Koniec v pozíciách ministrov berú členovia končiacej vlády Eduarda Hegera ako politickú realitu, veria, že ich nástupcovia budú pokračovať v rozbehnutých projektoch. Členovia dočasne povereného kabinetu to v piatok uviedli pri príchode na svoje posledné vládne rokovanie.

Reakcia Eduarda Hegera

Samotný končiaci premiér na adresu svojho nástupcu Ľudovíta Ódora uviedol, že bude určite potrebovať vo funkcii šéfa exekutívy vytrvalosť. "Ľudsky by som mu poradil, aby bol odolný a vedel sa povzniesť nad to, čo ho postretne," povedal Heger. Oceňuje, že prezidentka Zuzana Čaputová vybrala do vlády odborníkov ľudí, ktorí môžu podľa neho priniesť pokračovanie toho dobrého, čo robila jeho vláda. "Ide hlavne o pokračovanie v reformách z plánu obnovy a pomoc v čase inflácie a energetickej krízy," uviedol v stanovisku strany Demokrati, ktorej je lídrom. 

Heger tiež avizuje, že návrhy a kroky novej vlády bude analyzovať. "Podrobne si preštudujeme ich programové vyhlásenie a na základe toho budeme konštruktívne pripomienkovať," skonštatoval. "Nebudem im, ako ostatní politici, hádzať od prvého dňa polená pod nohy, len preto, že vymenili našu vládu. Pre Slovensko je dôležité, aby sa im darilo," doplnil odchádzajúci premiér.

Po piatkovom rokovaní kabinetu Heger ocenil výsledky svojej vlády, ktorú nazval najreformnejšou za posledných 17 rokov. Zdôraznil kroky v oblasti spravodlivosti, zdravotníctva či školstva i intervencie v ekonomike smerujúce k znižovaniu nezamestnanosti, rovnako pomoc ľuďom a podnikateľskej sfére v energetickej kríze. "Ochránili sme ľudí pred cunami, ktoré sa na nás valilo," vyhlásil.

Priznal, že sú veci, ktoré sa nepodarili, a tie, ktoré ostali otvorené. "Prajem si, aby si nový kabinet pokračoval v implementácii reforiem a plnení plánu obnovy," uviedol Heger, ktorý naďalej verí, že z prostriedkov plánu obnovy sa podarí realizovať aj projekt nemocnice Rázsochy.

Reakcia Veroniky Remišovej

Ministerka pre investície, informatizáciu a regionálny rozvoj Veronika Remišová priznala, že jej najbližší sú radi, že ju uvidia viac doma. "Spravili sme veľa dobrých vecí," zhodnotila pôsobenie vlády i svojho rezortu. Od nového kabinetu očakáva pokračovanie pomoci ľuďom. "To je v súčasnej dobe najdôležitejšie," zdôraznila. K svojmu nástupcovi sa vyjadrí až po jeho oficiálnom vymenovaní. "Od utorka som v parlamente," potvrdila. V zákonodarnom zbore chce prispieť k zmene paragrafu 363.

Reakcia Jaroslava Naďa

Odchádzajúci minister obrany Jaroslav Naď priznal istú úľavu. "Som rád, že zo mňa opadne stres, tie predchádzajúce roky boli naozaj šialené," uviedol. Mieni, že končiacej vláde sa podarilo urobiť veľa dobrých vecí. Deklarovaného nástupcu Martina Sklenára dobre pozná, bol jeho spolužiakom na vysokej škole. "Som rád, že budem môcť odovzdať rezort tomuto človeku, mám v neho plnú dôveru a budem mu pomáhať aj v parlamente, rezort obrany si to zaslúži," povedal Naď.

Reakcia Rastislava Káčera

Končiaci minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer priznal, že svojou  žiadosťou o odobratie poverenia chcel urýchliť proces vymenovania vlády odborníkov. Povedal to pred piatkovým rokovaním odchádzajúceho dočasne povereného kabinetu Eduarda Hegera.

"Ústavnoprávne som presvedčený, že vláda, ktorej bola vyslovená nedôvera, má fungovať len minimálne nutný čas," vyhlásil. Takmer ročný mandát pre vládu, ktorej bola vyslovená nedôvera, považuje za neštandardné. "Keby bolo na mne, tak by som už v januári vymenoval úradnícku vládu a dokonca by som bol za zmenu ústavy, aby parlament, ktorý vysloví nedôveru vláde a do 90 dní nie je schopný vysloviť dôveru inej, bol rozpustený," uviedol Káčer.

Upozornil, že dočasne poverená vláda sa stala terčom hnevu plynúceho z parlamentného chaosu a kauza ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana bola pre neho poslednou kvapkou. "Definitívne som sa rozhodol po príhovore premiéra," uviedol na margo udalostí z predchádzajúceho týždňa.

Svojho nástupcu Miroslava Wlachovského hodnotiť nechce. "Jednak je to nekorektné, jednak je to môj blízky priateľ, takže by som mohol byť považovaný za zaujatého," vysvetlil. Očakáva kontinuitu v doterajšej zahraničnej politike Slovenska. O kandidatúre na prezidenta nerozmýšľa. V nasledujúcom období sa chystá byť "muž v domácnosti".

Reakcia Milana Krajniaka

Soňa Gaborčáková bude viesť po Milanovi Krajniakovi Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR. Je dlhodobo známa odborníčka na sociálnu pomoc, povedal v piatok po rokovaní vlády Krajniak.

"Myslím si, že prezidentka uprednostnila to, že Gaborčáková bola dlhodobo v kontakte s ľuďmi z prezidentskej kancelárie, pretože spolu konzultovali všetky opatrenia v sociálnej oblasti za posledné tri roky. Myslím si, že prezidentka sa rozhodla spolupracovať s tým, koho pozná," uviedol Krajniak.

Reakcia Romana Mikulca

Odchádzajúci minister vnútra Roman Mikulec po skončení posledného rokovania vlády, ktorej bol súčasťou, smútok nepociťuje. "Vo mne prevláda spokojnosť s tým, čo sme všetko dokázali a ako sme zvládli všetky krízy, ktorým Slovensko muselo čeliť," povedal. Ak niekto vyhlasuje, že riadenie štátu malo vyzerať úplne inak, Mikulec to považuje za "báchorky", ktorých autor nečelil situáciám, ku ktorým sa vyjadruje. 

Nového šéfa rezortu Ivana Šimka osobne nepozná, je pripravený mu pomôcť zorientovať sa v aktuálnej agende. Mikulcove kroky smerujú do parlamentu. "V septembrových voľbách sa chcem uchádzať o dôveru voličov, ako člen OĽANO," potvrdil. 

Vláda ta3/Veronika Pancuráková

Reakcia Viliama Karasa

Minister spravodlivosti SR Viliam Karas poukázal, že počas svojho pôsobenia stretol množstvo ľudí, ktorí to myslia so Slovenskom úprimne. "Najmä v rezorte justície - od väzenstva cez sudcov prokurátorov, advokátov, jednoducho ľudí nadšených pre prácu, pre spravodlivosť," poznamenal. S prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou sa rozprával vo štvrtok aj o zmene trestnej politiky, odmietol, že by s ním rátala vo vláde odborníkov. Karas sa po odovzdaní úradu vracia späť do advokátskej praxe.

Reakcia Jána Horeckého

Svojho nástupcu Daniela Bútoru považuje končiaci šéf rezortu školstva za dobrú voľbu pre školstvo. Ako ďalej poznamenal, školstvo je obrovské a meniť systém, v ktorom je 800 000 žiakov, nie je vôbec jednoduché. Potvrdil, že by bol ochotný zostať na ministerstve školstva naďalej ako jeho šéf, keby sa ho prezidentka Zuzana Čaputová rozhodla nominovať do vlády odborníkov.

Reakcia Natálie Milanovej

Ministerka kultúry SR Natália Milanová takisto zdôraznila slovo kontinuita, verí, že projekty, ktoré sú pripravené v rámci rezortu kultúry, budú pokračovať. Svoju nástupkyňu, ktorou má byť bývalá riaditeľka SND Silvia Hroncová, pozná, nechce ju však hodnotiť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok