Prípad vraždy Kuciaka ide do finále. Nie som svätec, ale nie som vrah, obhajuje sa Kočner

ta3 tasr
12.5.2023 07:30

V prípade vraždy novinára Jána Kuciaka a v kauze plánovaných vrážd prokurátorov sa skončili záverečné reči. Hlavné pojednávanie bolo prerušené do 19. mája.

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) navrhli dvojici Marian Kočner a Alena Zsuzsová súhrnný doživotný trest odňatia slobody. Ďalší obžalovaný Dušan Kracina by mal podľa prokurátorov dostať 25-ročný trest väzenia a Darko Dragić. 17-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Všetci štyria obžalovaní trvajú na svojej nevine.

V prípade Kuciakovej vraždy z februára 2018 súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd SR vrátil v máji 2021 prípad prvostupňovému súdu. Ten následne spojil do jedného konania aj kauzu prípravy vraždy prokurátorov. Pojednáva sa od apríla 2022.

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelia obžalobe štyri osoby - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Dušan Kracina a Darko Dragić. Tomáš Szabó bol vylúčený na samostatné konanie, súd ho uznal za vinného. Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť od Mariana K. podľa obžaloby na jeseň 2017. V prípade Šufliarskeho približne o rok neskôr.

Rodičia žiadajú milión eur

Rodičia zavraždeného novinára Jána Kuciaka si nárokujú náhradu nemajetkovej ujmy spolu vo výške jedného milióna eur. Vo svojej záverečnej reči pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku to v piatok povedal ich splnomocnenec Peter Kubina. Na dokázanie viny obžalovaných Kočnera a Zsuzsovej z objednávok vrážd je podľa neho dostatok dôkazov.

Svedok Zoltán Andruskó usvedčujúci Alenu Zsuzsovú a Mariana Kočnera sa podľa Kubinu počas výpovedí "v podstatných okolnostiach nikdy nemýlil a ani si neprotirečil". Dodal, že vierohodnosť jeho výpovedí je potvrdzovaná aj Dušanom Kracinom, Iľjom Weissom i ďalšími vykonanými dôkazmi.

Poukázal tiež na to, že Kočner a Zsuzsová na rozdiel od minulosti nepopreli autenticitu textových správ, ktoré boli čítané na hlavnom pojednávaní. "Zmenilo sa to z popierania autenticity správ na popieranie šifier," zdôraznil. Upriamil pozornosť na kódovaný jazyk o vypadnutom zube, snehu, zlatom prasiatku či svrabe, ktorá bola použitá v textovej komunikácii. Dodal, že ak si obžalovaní písali o bežných denných veciach, žiadne šifry nepoužívajú.

"Je neprípustné, aby súdy rozhodovali pod vplyvom verejnej mienky," podotkol Kubina. Zároveň je podľa neho neprípustné, aby sudcovia ukazovali svojím rozhodovaním odvahu vzoprieť sa verejnej mienke.

 "Neexistujú pochybnosti o tom, že si Marian K. prostredníctvom Aleny Zs. objednal vraždu Jána Kuciaka," povedal druhý zo splnomocnencov Kuciakovcov Roman Kvasnica. V záverečnej reči upriamil pozornosť na viaceré pasáže z textovej komunikácie obžalovaných. Poukázal na časti, keď si mala Alena Zsuzsová robiť alibi.

Zdôraznil, že Marian Kočner a Alena Zsuzsová vypovedali až tesne pred koncom dokazovania. Aj v tejto súvislosti by mal súd špeciálne skúmať vierohodnosť týchto výpovedí. Z vykonaného dokazovania podľa neho tiež vyplýva, že Marian Kočner v minulosti disponoval informáciami o priebehu vyšetrovania vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej.

Hlavné pojednávanie v kauze Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov pokračuje TASR/Martin Baumann

Vyjadrenie obhajcu Aleny Zsuzsovej

Obhajca obžalovanej Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry vo svojej záverečnej reči spochybňoval dôveryhodnosť svedeckých výpovedí Zoltána Andruska. "Nemožno ho nazvať inak ako ultimátnym svedkom, ktorý preukazuje všetko a voči všetkým," zdôraznil obhajca v piatok pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku v rámci prípadu vraždy novinára Jána Kuciaka a kauzy prípravy vrážd prokurátorov.

Tvrdil, že Zoltán Andruskó viackrát modifikoval svoje výpovede. "Mohol klamať a selektovať svoje výpovede tak, ako mu to vyhovuje, a to zásadným spôsobom, k čomu aj došlo," podotkol Neszméry. Práve od svedectiev Zoltána A. sa podľa obhajcu odvodzujú všetky ďalšie dôkazy. Dodal, že cieľom prokurátorov je za každú cenu odsúdiť obžalovaných.

Textová komunikácia medzi obžalovanými Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou podľa Neszméryho preukazuje ich nevinu. "Nijakým spôsobom z nej nevyplýva skutočnosť, ktorá by ich mohla spojiť s vraždou Jána Kuciaka alebo s objednávkou vrážd prokurátorov," povedal.

Komunikácia zároveň podľa jeho slov nie je kompletná a malo byť do nej zasahované. Tvrdil, že jeho klientka nemala žiadny motív, ktorý by ju viedol k objednávke vrážd. "Nemala na to dôvod," zdôraznil. Súdu navrhol, aby Alenu Zsuzsovú oslobodil v plnom rozsahu spod obžaloby.

Na nevine svojich klientov trvajú aj obhajcovia Dušana Kracinu a Darka Dragića, ktorí čelia obžalobe v kauze prípravy vrážd prokurátorov. "Prokurátori neuniesli dôkazné bremeno, neprišlo k verifikácii výpovedí Zoltána A. a Iľju Weissa inými dôkazmi," povedal obhajca Dušana Kracinu Rastislav Urbáni. Aj zastupujúca obhajkyňa Darka Dragića Júlia Vestenická spochybnila dôveryhodnosť svedka Iľju Weissa. "Jeho tvrdenia nikto a v žiadnom smere nepreveroval," podotkla. Považuje ho za klamára.

Články ho vraj neohrozovali

Marian Kočner sa necítil byť článkami zavraždeného novinára Jána Kuciaka nijako ohrozovaný. Povedal to počas piatkovej záverečnej reči v rámci prípadu Kuciakovej likvidácie a kauzy prípravy vrážd prokurátorov. "Nie som svätec, ale nie som vrah," uviedol.

Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) povedal, že obvinenie v kauze Donovaly mu nebolo vznesené na základe Kuciakovho článku. Písanie Kuciaka o jeho osobe podľa neho nevybočovalo z bežného rámca iných médií. Zdôraznil, že nikdy neriešil spory s novinármi násilím.

Tvrdil, že sa kľúčový svedok Zoltán Andruskó rozhodol obchodovať so spravodlivosťou. To, že svedok vypovedal o príprave vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku až niekoľko mesiacov po zadržaní, má podľa Mariana Kočnera dokazovať jeho nevinu.

Neexistuje nič

Obžalovaná Alena Zsuzsová pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku vyhlásila, že si nikdy neobjednala žiadnu vraždu. Požiadala o oslobodenie spod obžaloby. Vo svojej záverečnej reči zároveň spochybňovala dôveryhodnosť výpovedí svedka Zoltána Andruskóa, ktorý ju z objednávok vraždy novinára Jána Kuciaka a prípravy vrážd prokurátorov usvedčuje.

Pýtala sa, či existuje dôkaz o tom, že by si u Zoltána Andruskóa objednala niektorú z vrážd. Tiež, či existuje dôkaz o tom, že by si vraždy u nej objednal obžalovaný Marian Kočner. "Neexistuje žiadna komunikácia, žiadny svedok, žiadny kamerový záznam," ponúkla odpoveď na svoju otázku. Tvrdila, že Zoltánovi Andruskóovi nič nedlžila, naopak, mala mu v minulosti požičať peniaze na rekonštrukciu bytu.

Počas záverečnej reči čítala obžalovaná aj časti výpovedí Zoltána Andruskóa z prípravného konania. Predsedníčka senátu Ružena Sabová ju upozornila, aby sa venovala len dôkazom, ktoré boli vykonané aj na súde. Alena Zsuzsová zdôrazňovala, že sa mali svedectvá Zoltána Andruskóa postupom času vyvíjať a meniť.

Ako posledný zo štvorice obžalovaných predniesol svoju záverečnú reč Dušan Kracina, ktorý sa mal podľa obžaloby podieľať na príprave vrážd prokurátorov. Vinu odmieta, zopakoval, že je v tejto súvislosti ochotný absolvovať tzv. detektor lži. Aj on spochybňoval dôveryhodnosť Zoltána Andruskóa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok