Francúzsko kritizuje Taliansko zo zlyhania v utečeneckej politike. Polícia na hranici hľadá migrantov pomocou dronov

ta3/TASR
11.5.2023 20:42

Francúzska polícia začala používať drony na hraniciach s Talianskom, aby vystopovala rastúci počet prichádzajúcich migrantov. Informovala o tom vo štvrtok tlačová agentúra DPA.

Francúzsko kritizuje Taliansko zo zlyhania v utečeneckej politike. Polícia na hranici hľadá migrantov pomocou dronov
TASR/Veronika Mihaliková (ilu)

Policajná prefektúra v Nice povolila používanie dronov v určitých úsekoch hranice najprv na obdobie troch mesiacov, napísal vo štvrtok regionálny denník Nice-Matin. Bez kontroly zhora bolo prakticky nemožné vystopovať migrantov v ťažko prístupnej horskej oblasti s množstvom chodníkov, vysvetlila prefektúra. Ďalších 150 policajtov bolo nasadených na sledovanie hranice aj blízko mesta Menton na juhu.

Podľa prefektúry bolo od začiatku tohto roka na juhu taliansko-francúzskej hranice zadržali 12.607 migrantov, čo je o 40 percent viac oproti rovnakému obdobiu vlani. Okrem sprísnenia francúzskych kontrol pokračujú tiež spoločné operácie s talianskou políciou. 

V talianskom meste Ventimiglia, v tesnej blízkosti hranice, chytili 15 prevádzačov. Migrantov posielali cez hranicu vo vlakoch, často na strechách vagónov, a tým riskovali ich životy, napísal francúzsky denníka Le Figaro.

Nacionalistické strany vo Francúzsku obviňujú vládu zo zlyhania v utečeneckej politike a v týchto súvislostiach treba vnímať aj mobilizáciu polície na hraniciach, uviedla DPA. Predstavitelia francúzskej vlády zase kritizovali taliansku migračnú politiku. To znovu podnietilo spor medzi oboma krajinami v oblasti migrácie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok