Rusko koná na Ukrajine pomaly, pretože tam nevedie vojnu, tvrdí Peskov

ta3 čtk
10.5.2023 23:40

Rusko koná na Ukrajine pomaly, pretože tam nevedie vojnu, ale špeciálnu vojenskú operáciu, vyhlásil v stredu podľa agentúry TASS v rozhovore s bosnianskou stanicou ATV hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Peskov: Francúzsko po únikoch nemôže hrať rolu prostredníka medzi Ukrajinou a Ruskom
TASR/AP

Kremeľský hovorca tiež tvrdil, že Rusko sa snaží o ochranu miest a ľudských životov. Z Ukrajiny ale od začiatku ruskej invázie denne prichádzajú správy ako o ľuďoch, ktorí zahynuli alebo utrpeli zranenia pri ruských útokoch, tak o škodách napáchaných v mestách.

"Poviete si, prečo Rusi tak pomaly konajú? Pretože Rusi nevedú vojnu," vyhlásil Peskov. "Viesť vojnu, to je úplne niečo iné, to je úplné zničenie miest. Toto nerobíme. Snažíme sa chrániť infraštruktúru a snažíme sa chrániť ľudské životy," povedal tiež.

Dlhé trvanie takzvanej špeciálnej vojenskej operácie v rozhovore vysvetľoval aj tým, že sa do konfliktu "mieša" Západ. Uviedol, že Severoatlantická aliancia (NATO) je prakticky účastníkom vojny na strane Ukrajiny. NATO podporuje Kyjev dodávkami zbraní a výcvikom ukrajinských vojakov. Západ sa tiež snaží o ekonomickú izoláciu Ruska.

Peskov v rozhovore tiež uviedol, že počas špeciálnej vojenskej operácie sa Rusku už podarilo dosiahnuť "určitých cieľov". Moskve sa podľa neho napríklad podarilo zaistiť bezpečie obyvateľov Donbasu na východe Ukrajiny, o ktorý už od roku 2014 zvádzali ukrajinské sily boje s proruskými separatistami, ktorých Rusko podporovalo dodávkami zbraní. Sám Peskov ale uznal, že tento cieľ sa podarilo zatiaľ naplniť "čiastočne". Na ukrajinskom Donbase, ktorým prechádza frontová línia, sa aktuálne zvádzajú najťažšie boje a niektoré mestá boli prakticky zrovnané so zemou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok