Ekonóm a viceguvernér Národnej banky Slovenska. Kto je Ľudovít Ódor?

ta3
7.5.2023 15:30

Novú úradnícku vládu by mal podľa najnovších informácií viesť súčasný viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Ako prvý o tom informoval denník SME.

Ekonóm a viceguvernér Národnej banky Slovenska. Kto je Ľudovít Ódor?
TASR/Pavel Neubauer

Po tom ako v nedeľu Eduard Heger požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť vládu bude už čoskoro nasledovať zostavenie úradníckej vlády. Novým premiérom by mal byť podľa medializovaných informácií Ľudovít Ódor. Informáciu potvrdila aj hlava štátu. 

Ódor je viceguvernérom NBS od roku 2018. Vyštudoval špecializáciu matematika-management na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského. V minulosti pracoval ako analytik finančných trhov v ČSOB a v rokoch 2001 až 2003 pôsobil ako ekonóm v Slovenskej ratingovej agentúre.

Medzi rokmi 2003 a 2005 bol hlavným ekonómom a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií. Hneď potom pôsobil ako člen bankovej rady v NBS až do septembra 2010. Následne bol poradcom premiérky a ministra financií do roku 2012. 

V tom istom období ho parlament zvolil za člena Rady pre rozpočtovú zodpovednosť. Od roku 2016 je hosťujúcim profesorom na Stredoeurópskej univerzite v Budapešti

Od januára 2017 do februára 2018 pôsobil ako člen dozornej rady Slovenskej sporiteľne. Koncom februára 2018 ho prezident vymenoval za viceguvernéra NBS.  

Ľudovít Ódor je okrem iného spoluautorom viacerých reformných koncepcií vrátane stratégie zavedenia eura, zmien v daňovom a dôchodkovom systéme, ústavného zákona o rozpočtovej zodpovednosti alebo projektu hodnoty za peniaze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok