Úradnícka vláda je už zostavená. Premiérom bude Ódor, potvrdila prezidentka

ta3 TASR
7.5.2023 10:30

Úradnícka vláda je už zostavená, prezidentka Zuzana Čaputová ju vymenuje po 15. máji. Predsedom kabinetu odborníkov bude Ľudovít Ódor. Informovala o tom hlava štátu po rokovaní s odchádzajúcim premiérom Eduardom Hegerom, ktorý ju požiadal o zbavenie poverenia viesť vládu. Vnútropolitickú situáciu sme sledovali online.

23:15 Dnešný online sme ukončili.

21:35 Denník N v spolupráci s agentúrou Ipsos v prieskume zisťoval prijateľnosť rôznych osobností v pozícii premiéra, ak by došlo k menovaniu úradníckej vlády. Meno viceguvernéra národnej banky Ľudovíta Ódora sa skloňovalo už vtedy a zaradili ho do prieskumu. Ako dopadol? 

19:30 Vyhlásenie Eduarda Hegera o páde vlády okamžite vyvolalo búrku politických reakcií. Odchádzajúci premiér si na svoje konanie musel vypočuť kritiku z radov parlamentných strán. Podľa väčšiny z nich mala byť úradnícka vláda realitou už skôr.

19:10 Prečo padla vláda už 7. mája 2023? Na to sme sa opýtali politológa Radoslava Štefančíka:

18:39 Pozrite si aj vyjadrenia europoslancov, ktorí boli hosťami relácie V politike k aktuálnemu politickému dianiu:

17:30 Ľudovít Ódor bol medzi rokmi 2003 a 2005 hlavným ekonómom a riaditeľom Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií. Hneď potom pôsobil ako člen bankovej rady v NBS až do septembra 2010. Následne bol poradcom premiérky a ministra financií do roku 2012.  

Pozrite si jeho profil:

16:49 Prezidentka Zuzana Čaputová po rokovaní s odchádzajúcim premiérom Eduardom Hegerom a predsedom parlamentu Borisom Kollárom uviedla, že vymenovanie vlády odborníkov bolo logickým krokom. "Návrhy premiéra Hegera nemohli už nič na mojom rozhodnutí zmeniť," dodala. Tím nových ľudí je zostavený. Hlava štátu vymenuje úradnícku vládu po 15. máji. Predsedom vlády bude viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor.

"O menách budem najskôr informovať predsedov politických strán a následne verejnosť," povedala prezidentka. Malo by sa tak stať v najbližších dňoch. Podotkla, že do predčasných parlamentných volieb zostáva takmer pol roka. Je to podľa nej dosť dlhý čas na to, aby úradnícka vláda stabilizovala situáciu a priviedla Slovensko k predčasným voľbám.

Zdôraznila, že hlavným kritériom pri výbere členov novej vlády bola odbornosť. "Zároveň boli výlučne vyberaní ľudia, ktorí nebudú kandidovať v najbližších parlamentných voľbách. Inak povedané, cieľom je nezvýhodniť žiadnu z politických strán v prebiehajúcej predvolebnej súťaži," dodala. Zároveň vyzvala politikov, aby nešírili "dezinformácie o progresívnom puči alebo americkej ambasáde a iné klamstvá".

Prezidentka považuje rozhodnutie vymenovať úradnícku vládu po minulotýždňových udalostiach za jediný možný krok. "Návrhy premiéra Eduarda Hegera na tomto mojom rozhodnutí už nemohli nič zmeniť," uviedla. Zopakovala, že vládu odborníkov nevymenovala skôr preto, lebo Hegerov kabinet mal pripravené viaceré návrhy zákonov týkajúce sa plánu obnovy, riešenia energetickej krízy, pomoci samosprávam a ľuďom najpostihnutejším chudobou.  

Celé vyhlásenie prezidentky si môžete pozrieť aj tu: 

15:39 Eduard Heger po rokovaní s prezidentkou uviedol, že hlava štátu prijala jeho žiadosť o zbavenie poverenia viesť vládu. 

Úvahy o skoršom termíne predčasných parlamentných volieb považuje za nezmysel. Septembrový termín volieb označil za "umenie možného", rozhodli o ňom podľa neho poslanci Národnej rady SR. Šéf Smeru-SD Robert Fico žiada termín volieb začiatkom júla. 

"Teraz navrhuje ďalší nezmysel, pošliapať po ústave, po dlhoročných zvykoch, ktoré sú tu," reagoval Heger na návrhy Fica dosiahnuť v parlamente zmenami zákonov skorší termín volieb. Podľa Hegera to robí len preto, aby sa čo najrýchlejšie dostal k moci. "Určite nebudem pošliapavať ústavu a hrať sa s lehotami, ako by to nič neznamenalo," povedal Heger novinárom po nedeľnom stretnutí s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. 

Celé vyhlásenie si môžete pozrieť aj tu:

15:15 Odchádzajúci premiér Eduard Heger je v týchto chvíľach v Prezidentskom paláci. Rokuje s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Nám sa ho podarilo v paláci pred stretnutím odchytiť, keď nám odstupujúci premiér poskytol rozhovor. Pýtal sa ho kolega Martin Linhart.

15:03 Predseda strany Smer-SD Robert Fico tvrdí, že úradnícka vláda nezíska od jeho strany podporu. Vyjadrenie Roberta Fica k vnútropolitickej situácii nájdete v článku na našom webe.

14:56 László Sólymos z mimoparlamentnej maďarskej strany Aliancia reagoval tým, že Eduard Heger sa mal funkcie dočasne povereného premiéra vzdať už v decembri 2022, keď bola jeho vláde vyslovená nedôvera. "Volali sme po úradníckej vláde. Eduard Heger sa svojej funkcie nakoniec vzdal až dnes, keď už nebolo úniku. K tomuto kroku mal pristúpiť už 15. decembra 2022. Slovensko by nestratilo päť cenných mesiacov," uviedol Sólymos v stanovisku.

Stredopravé zoskupenie mimoparlamentných strán Maďarské fórum, Občianski demokrati Slovenska, Za regióny, Rómska koalícia, Demokratická strana víta rozhodnutie Hegera. "Za najlepšie riešenie považujeme výmenu každého člena 'vlády chaosu'. Je nutné nahradiť ich kompletne novou úradníckou vládou bez politickej príslušnosti," uviedol v stanovisku líder zoskupenia Zsolt Simon. Žiadajú prezidentku, aby svojím rozhodnutím nezasiahla do volebnej kampane. Vyzývajú tiež parlamentné strany, aby k úradníckej vláde pristúpili konštruktívne a bez politikárčenia. 

14:53 Matovič sa tiež nazdáva, že tak ako politickú zodpovednosť prijal dočasne poverený premiér, mala by osobnú zodpovednosť vyvodiť aj hlava štátu. "Vyzývam ju, aby verejne vysvetlila, prečo túto kauzu tutlala," povedal Matovič. 

14:47 Prezidentka SR Zuzana Čaputová prijla predsedu parlamentu Borisa Kollára.

Prezidentka SR Zuzana Čaputová a predseda parlamentu Boris Kollár TASR/Jaroslav Novák

14:43 Celú reakciu Igora Matoviča a hnutia OĽANO môžete nájsť aj našom webe.

14:38 "Zmena vlády prichádza práve v čase, keď sú potrebné dôležité rozhodnutia. Ak bude vláda pani prezidentky zle nastavená, môže to celú situáciu do konania parlamentných volieb výrazne skomplikovať, budeme to pozorne sledovať a naďalej prinášať konštruktívne riešenia," uviedla strana Za ľudí.

14:26 Združenie sudcov Slovenska apeluje v súvislosti s vymenovaním tzv. úradníckej vlády na zachovanie odbornej kontinuity vo vedení Ministerstva spravodlivosti SR na čele s ministrom Viliamom Karasom. Informoval o tom prezident združenia František Mozner. 

14:21 Líder hnutia OĽANO Igor Matovič na tlačovom brífingu uviedol, že o kauze ministra Vlčana "vedela prezidentka dva týždne a vôbec nekonala". Poslanci OĽANO sa jej pýtajú, či to bolo preto, že vedela, že pravou rukou Vlčana bol človek, ktorý kandidoval za Progresívne Slovensko - Martin Ondráš.

14:15 "Eduard Heger vojde do dejín ako najneschopnejší premiér Slovenskej republiky. Zodpovednosť za jeho vládu však majú všetky strany SaS, Sme rodina a OĽANO. Igor Matovič, Richard Sulík ani Boris Kollár sa nemôžu zbaviť zodpovednosti za predchádzajúce tri roky vlády," vyhlásila strana SNS. Strana opätovne vyzýva opozíciu na jednotný postup v parlamentných voľbách. "Tieto tri roky ukázali amaterizmus politických strán, ktoré sa navonok snažia tváriť odborne, ale nič okrem populizmu, zloby a nenávisti verejnosti neponúkajú," doplnila v stanovisku SNS, ktorá vyzýva poslancov Národnej rady SR na to, aby podporili čo najskorší termín parlamentných volieb.

14:09 Vyhlásenie prezidentky SR Zuzany Čaputovej po dnešných stretnutiach s predsedom Národnej rady SR Borisom Kollárom a dočasne povereným premiérom SR Eduardom Hegerom sa uskutoční v nedeľu 7. mája po 16.00 h.

14:04 Predseda parlamentu Boris Kollár prišiel do prezidentského paláca na stretnutie so Zuzanou Čaputovou.

13:46 Poslanci parlamentu Juraj Šeliga a Richard Raši nemajú oficiálnu informáciu o tom, že by mal úradnícku vládu viesť viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor. Vnímajú to len z médií. Skonštatovali to v diskusnej relácii televízie Markíza Na telo. Každá nominácia by podľa Rašiho bola lepšia ako dočasne poverený premiér Eduard Heger či jeho predchodca na čele vlády, líder OĽANO Igor Matovič.  

13:40 Po prvý raz v dejinách bude mať zrejme Slovensko tzv. úradnícku vládu, ktorú zostaví prezidentka Zuzana Čaputová. V čom bude z hľadiska ústavy iná, ako tá súčasná? Pre ta3 to ozrejmil ústavný právnik Kamil Baraník.

13:22 Na vzdanie sa premiérskej funkcie reagovali aj europoslanci, ktorí boli hosťami diskusnej relácie V politike:

13:00 Vyjadrenie Eduarda Hegera si môžete pozrieť aj vo fotkách:

12:42 Boris Kollár zdôraznil, že kompetencia zostavovania úradníckej vlády patrí výlučne prezidentke. "Ona si môže sama rozhodnúť, koho si tam dá. Nemusí počúvať parlament," povedal Kollár v relácii RTVS O 5 minút 12. Hlava štátu si však podľa neho môže zavolať relevantné politické strany a dohodnúť sa s nimi na obsadení úradníckej vlády.

12:38 K vnútropolitickej situácii sa o 14:00 h. na tlačovej konferencii vyjadrí aj líder hnutia OĽANO Igor Matovič, predseda poslaneckého klubu Michal Šipoš, a minister vnútra Roman Mikulec.

12:30 Podľa informácií denníka SME prezidentka vymení v úradníckej vláde všetkých ministrov.

12:25 “Čo bolo na fungovaní tejto vlády zlé, ubližujúce a chaotické, všetci vieme. Nemá zmysel to teraz opakovať. V PS sa jej preto chceme už len poďakovať za to, čo bolo dobré - minimálne za držanie jasnej zahraničnopolitickej orientácie Slovenska," uviedol Michal Šimečka. "Slovensko teraz čakajú náročné mesiace. My sa v nich budeme správať konštruktívne a podporíme všetky kroky, ktoré pomôžu znížiť mieru chaosu," dodal predseda Progresívneho Slovenska.

12:18 Na úrade vlády bol náš redaktor Rastislav Dubovský, ktorý priniesol viac informácií:

12:15 Podľa denníka SME sa novým predsedom vlády stane Ľudovít Ódor, súčasný viceguvernér Národnej banky Slovenska.

12:11 "Slovensko sa musí zastabilizovať. Parlament nedokáže rozumne pracovať v prospech ľudí, vláda je bez 4 ministrov. Kto iný by mal v tomto chaose a kríze konať, ak nie prezidentka, ktorá dala tejto vláde poverenie? " tvrdí Milan Majerský, predseda KDH. 

11:59 "HLAS - sociálna demokracia sa v tejto situácii bude správať zodpovedne. Od úradníckej vlády očakáva len riešenie prípadných krízových situácii. HLAS - sociálna demokracia nevysloví dôveru tejto vláde, " uviedol líder Peter Pellegrini.  "Chcem však vyzvať voličov, aby nezabudli, kto chaos a marazmus spôsobil. Igor Matovič, Eduard Heger, Boris Kollár, Veronika Remišová a Richard Sulík, sú predstavitelia trojročného chaosu a rozkladu štátu," uviedol Peter Pellegrini. " Vyzývame všetky politické strany, aby  ukončili tento chaos a v parlamente schválili júlový termín predčasných  volieb. Vyzývame Sme rodina,  SaS aj PS, aby takýto návrh podporili. Je to jediná cesta ako ukončiť chaos," dodal Peter Pellegrini. 

11:55 Podľa europoslanca Martina Hojsíka (Progresívne Slovensko) bol vzhľadom na situáciu Hegerov krok očakávateľný a mal prísť už skôr. Pripomenul "podozrenia z korupcie a neetického chovania Vlčana a neschopnosť Budaja si ustrážiť etickosť pridelovania eurofondov". "Očakávam, že pani prezidentka bude konať a vymenuje úradnícku vládu," dodal Hojsík v relácii V politike.

11:45 Heger tiež deklaroval, že urobí všetko pre to, aby odovzdanie rezortov bolo čo najplynulejšie. "Všetky nasledujúce kroky súvisiace s odovzdaním vlády budeme po mojom osobnom stretnutí s pani prezidentkou dnes poobede koordinovať a čo najskôr komunikovať verejnosti tak, aby nevznikal žiadny zmätok," doplnil. Dodal, že chcel zabrániť scenáru väčšieho rizika s úradníckou vládou, preto robil všetko, aby zabezpečil plynulý chod vlády.

11:39 „Tejto potupe a vlastne aj svojmu politickému koncu sa Eduard Heger mohol vyhnúť, ak by nestrkal hlavu do piesku, ale robil to, čo sa od premiéra očakáva - riešil problémy. Riešenie mal v rukách už minulé leto, keď mohol uprednostniť štyroch výkonných ministrov a podporu 20 poslancov, ale rozhodol sa pre Igora Matoviča, ktorý bol najväčší problém Slovenska. Bohužiaľ, tak ako sa nedokázal zodpovedne postaviť k politickej situácii už v lete, nedokázal udržať ani len odvolanú vládu do termínu predčasných volieb,“ tvrdí v stanovisku predseda SASKY Richard Sulík.

11:35 Celé vyjadrenie Eduarda Hegera si môžete pozrieť nižšie:

11:29 Heger doplnil, že po zvážení politickej reality a toho, čo je najlepšie pre občanov, sa rozhodol, že "konfliktmi traumatizované Slovensko si nezaslúži, aby politická kríza pokračovala čo i len ďalší deň"

11:26 „Táto vláda tu nemala byť už dávno,“ vyhlásila v relácii V politike europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SSD).

11:20 Rozhodnutím chce Eduard Heger prenechať priestor prezidentke, aby sa pokúsila úradníckou vládou doviesť Slovensko v pokoji k demokratickým voľbám.

11:14 Eduard Heger vyhlásil, že prezidentku informoval o viacerých alternatívach. Prvým návrhom bolo doplnenie ministrov jej nominantmi. Druhým bolo, že vládu nepovedie on. Prezidentka Čaputová neprijala ani jeden jeho návrh.

11:02 Eduard Heger požiadal prezidentku o zbavenie poverenia.

10:48 Hlava štátu v piatok (5. mája) uviedla, že vie, ako bude postupovať v súvislosti s vnútropolitickou krízou. Verejnosti však svoje kroky chce predstaviť až po tom, ako s nimi oboznámi premiéra Hegera a predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára. 

Pozrite si piatkové vyjadrenie prezidentky Zuzany Čaputovej:

10:40 Politickou situáciou zamiešal v piatok dočasne poverený minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Rastislav Káčer, ktorý požiadal prezidentku Zuzanu Čaputovú o odobratie poverenia viesť rezort zahraničných vecí. Káčerov krok nasledoval len deň po oznámení odchodu dočasne povereného ministra pôdohospodárstva Samuela Vlčana, ktorý tak robí v súvislosti s kauzou dotácie pre jeho rodinnú firmu. Z kabinetu, ktorému dala prezidentka dočasné poverenie na konci minulého roka, už odišiel minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nominant OĽANO) a vo funkcii ministra financií skončil aj líder OĽANO Igor Matovič.

10:30 Vyhlásenie dočasne povereného predsedu vlády SR Eduarda Hegera sa uskutoční dnes (v nedeľu 7. mája) o 11.00 h v tlačovom centre Úradu vlády SR. Prezidentka Zuzana Čaputová prijme v nedeľu v Prezidentskom paláci predsedu Národnej rady SR Borisa Kollára. Stretnutie sa uskutoční o 14.00 h. Neskôr sa prezidentka stretne aj s Eduardom Hegerom. Ich stretnutie je naplánované na 15:00 h. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok