Nebezpečné manévre nad Čiernym morom. Ruská stíhačka sa priblížila k poľskému lietadlu

ta3 TASR
7.5.2023 08:02

Ruská stíhačka sa priblížila k poľskému lietadlu hliadkujúcemu nad Čiernym morom pre pohraničnú agentúru EÚ. Oznámilo to v sobotu rumunské ministerstvo obrany, ktoré odsúdilo "útočné a nebezpečné" konanie Moskvy. Informuje agentúra AFP.

stíhačka stíhačky 1140px (TASR/AP)
TASR/AP

Ministerstvo uviedlo, že lietadlo poľskej pohraničnej stráže bolo v piatok na bežnom hliadkovacom lete s rumunskou pohraničnou políciou, keď pri ňom ruská stíhačka Su-35 opakovane vykonala "agresívne a nebezpečné manévre".

V čase incidentu uviedlo NATO do "predbežnej pohotovosti" rumunské a španielske lietadlá, poľskej posádke sa však poradilo bezpečne pristáť. Prípad sa odohral v medzinárodnom vzdušnom priestore nad Čiernym morom, približne 60 kilometrov východne od vzdušného priestoru Rumunska, píše sa vo vyhlásení ministerstva. "Tento incident je ďalším dôkazom provokatívneho prístupu Ruskej federácie v Čiernom mori," dodal rezort.

Európska agentúra pre pohraničnú a pobrežnú stráž (Frontex) sa k správe zatiaľ nevyjadrila. Poľská pohraničná stráž odmietla záležitosť komentovať s tým, že vydá stanovisko v nedeľu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok