WHO odvolala globálny stav núdze pre koronavírus. Slovensko prehodnotí vyhlášku o respirátoroch

ta3 tasr
5.5.2023 15:39

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok odvolala globálny stav núdze v súvislosti s ochorením COVID-19. Informuje o tom agentúra AP. Na rozhodnutie WHO reagoval aj hlavný hygienik Ján Mikas.

WHO zároveň upozornila, že pandémia sa ešte neskončila, pričom poukázala na nedávny nárast počtu nových prípadov v juhovýchodnej Ázii a na Blízkom východe. Ako dodala, celosvetovo na covid alebo s covidom naďalej každý týždeň zomierajú tisícky ľudí.

"Vyhlasujem koniec globálneho stavu núdze pre COVID-19 a robím to s veľkou nádejou," uviedol generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podľa neho to neznamená, že COVID-19 už nepredstavuje vo svete hrozbu.

Situáciu s covidom označila WHO za krízu medzinárodného rozsahu po prvý raz 30. januára 2020. Vtedy toto ochorenie ešte nemalo pomenovanie COVID-19 a mimo Číny sa v podstate nerozšírilo. Za niečo viac než tri roky zaznamenali vo svete trištvrte miliardy prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a najmenej sedem miliónov obetí. Najmenej jednou dávkou vakcíny proti covidu zaočkovali celosvetovo päť miliárd ľudí.

Mikas reaguje

Poslednú platnú vyhlášku, regulujúcu s ohľadom na ochorenie COVID-19 nosenie respirátorov v zdravotníckych zariadeniach, domovoch sociálnych služieb a v lekárňach, prehodnotí Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) v priebehu mája, po skončení chrípkovej sezóny. Informoval o tom hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Uviedol to v súvislosti s rozhodnutím Svetovej zdravotníckej organizácie. Upozornil, že tento krok neznamená, že je koniec pandémie COVID-19. "Obyvateľom preto naďalej odporúčame, aby sa tak, ako pri iných akútnych respiračných ochoreniach, chránili s ohľadom na svoje vlastné zdravie, ale aj s ohľadom na ochranu zraniteľných skupín," dodal.

Odborníci budú podľa jeho slov naďalej situáciu v súvislosti s COVID-19 sledovať a vyhodnocovať. "Nemožno vylúčiť, že vírus bude spôsobovať ďalšie zvýšené krivky chorobnosti. V súčasnosti už sú však k dispozícii nástroje, ktorými je možné zmierňovať dopady ďalšieho možného nárastu počtu ochorení na COVID-19. Dôležité bude tiež naďalej sledovať, ako sa bude koronavírus SARS-CoV-2 vyvíjať," dodal Mikas.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok