Pobrežná stráž vyzdvihla desiatky tiel utopených migrantov. V tuniských márniciach dochádza miesto

ta3 ČTK
28.4.2023 14:38

Tuniská pobrežná stráž pri tuniských brehoch vyzdvihla telá 41 utopených migrantov, povedal v piatok agentúre Reuters vysokopostavený predstaviteľ tuniskej národnej gardy. Za posledných desať dní pobrežná stráž podľa neho vyzdvihla telá už 210 migrantov.

Loď MSF zachránila pri pobreží Malty 440 migrantov
TASR/AP

V tuniských márniciach podľa agentúry Reuters dochádza miesto, zatiaľ čo sa tuniské úrady snažia zabrániť ďalším migrantom v tom, aby sa vydali na nebezpečnú cestu cez Stredozemné more.

Tuniské pobrežie sa stalo významným východiskovým bodom ľudí utečencov do Európy pred chudobou a násilím v rôznych častiach Afriky či na Blízkom východe. Za prvé tri mesiace tohto roku sa podľa Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) v centrálnom Stredomorí v snahe dostať sa z Afriky do Európy utopilo viac ako 440 ľudí.

Podľa tuniských bezpečnostných zložiek bolo za rovnakú dobu zadržaných alebo zachránených vyše 14-tisíc migrantov, ktorí sa snažili dostať do Európy. Je to päťkrát viac ako v rovnakom období v roku 2022. Väčšina z nich pochádzala zo subsaharskej Afriky. V predchádzajúcich rokoch bola hlavným východiskovým bodom pre utečencov Líbye.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok