Nový zákon pomôže zásobovaniu jedální potravinami od slovenských výrobcov, tvrdí Vlčan

ta3/TASR
28.4.2023 13:41

Návrhom zákona, ktorý by umožnil vznik takzvaných krátkych odbytových reťazcov, by sa zabezpečila dodávka slovenských lokálnych poľnohospodárskych a potravinárskych produktov do jedální slovenských sociálnych zariadení a škôl.

Nový zákon pomôže zásobovaniu jedální potravinami od slovenských výrobcov, tvrdí Vlčan
TASR – Jakub Kotian

V piatok o tom informoval predkladateľ zákona a poslanec parlamentu Patrick Linhart spolu s dočasne povereným šéfom ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Samuelom Vlčanom a generálnou tajomníčkou služobného úradu MPRV Zuzanou Nouzovskou.

"Zákonom chceme podporiť rozvoj malého a stredného segmentu poľnohospodárov, potravinárov a rodinných firiem. Chceme ich zrovnoprávniť s veľkými nadnárodnými konglomerátmi, ktoré produkujú potraviny. Veríme, že ak nastavíme dobré podmienky, tak potraviny môžu prejsť maximálne dvoma stupňami spracovania. Zabezpečíme tým aj skracovanie uhlíkovej stopy potravín a zároveň, že naše deti už nebudú musieť jesť napríklad hydinové mäso pochybného pôvodu, ale to najzdravšie zo slovenských polí a maštalí," uviedol Vlčan.

Návrh predpokladá vznik priemerne dvoch odbytových združení v každom samosprávnom kraji, teda spolu maximálne 16 subjektov, ktoré budú združovať pestovateľov, chovateľov a potravinárov, aby zabezpečili potrebné produkty na spotrebu v stravovacích zariadeniach. "Predložený návrh tiež obsahuje možnosť zabezpečenia dodávok poľnohospodárskych produktov a potravín pre potravinové púšte, čo dnes významnou mierou trápi odľahlé obce a regióny," dodala Nouzovská. Umožňuje tiež spoluprácu s charitatívnymi organizáciami v oblasti dodávok potravín z krátkeho odbytového reťazca.

Linhart dodal, že keď sa systém osvedčí, tak v budúcnosti by mohli takto dodávať potraviny aj do nemocníc, väzníc a ďalších stravovacích služieb verejných poskytovateľov. Pripomenul, že zákon napĺňa pôvodné body programového vyhlásenia vlády, kde sa spomínalo zakladenie produkčných spracovateľských združení a podpora slovenských poľnohospodárov. Neskôr je naplánovaný prvý slovenský internetový obchod pre nákup slovenských kvalitných a testovaných potravín, ktorý by pomohol aj sociálne slabším skupinám.

"Dôležitým kritériom je samozrejme cena, a preto chceme podporiť finančnú podporu každému odbytovému združeniu na obstaranie potravín, a aj príspevok na logistiku, aby sa vedeli vyrovnať cenou veľkým sieťovým nadnárodným hráčom. Je verejným záujmom, aby aj ľudia v domovoch sociálnych služieb mali zdravé slovenské potraviny, a aby sme ich nemuseli transportovať cez celu Európu, lebo chceme znížiť uhlíkovú stopu. Verím, že na túto zmenu nájdeme v parlamente podporu," uzavrel Vlčan. Finančný náklad predpisu by podľa Vlčana tento rok bol približne 18 miliónov eur a ten nasledujúci, plný rok by bol na úrovni 30 až 31 miliónov eur.

"Dnešná spoločná tlačová beseda je dôkazom toho, že politické záujmy nie sú nadradené nad službou pre túto spoločnosť. I napriek tomu, že som zahlasoval za pád vlády, kvôli nedodržaniu termínu na spustenie potravinového semaforu, dokážem so svojim terajším politickým rivalom, ministrom pôdohospodárstva pánom Vlčanom, dokončiť to, čo sme spolu kedysi začali," napísal vo vyhlásení Linhart.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok