Banky v prvom štvrťroku zvýšili zisk o dve tretiny na takmer 230 miliónov eur

ta3/čtk
28.4.2023 13:02

Banky na Slovensku v prvom štvrťroku zvýšili čistý zisk medziročne o dve tretiny na 229,1 milióna eur. V čase rastúcich úrokových sadzieb viac zarobili na úrokoch, ktoré sú hlavným príjmom bankového sektora. Vyplýva to z údajov , ktoré dnes zverejnila slovenská centrálna banka.

NBS Národná banka slovenska 1140 px (TASR)
TASR

Zisk slovenských peňažných ústavov bol vyšší ako v období pred vypuknutím pandémie, keď banky v krajine platili zvláštnu daň. Jej výber Bratislava v roku 2020 najskôr pozastavila a následne zrušila. Napríklad v roku 2019 banky na tejto dani, ktorá nezávisela na ich hospodárení, ale na hodnote vybranej časti ich pasív, odviedli viac ako pätinu svojho čistého zisku. O vyššie zdanenie ziskov bánk sa teraz usiluje časť slovenskej opozície, príslušný návrh by mal parlament prerokovať na svojej nadchádzajúcej schôdzi.

Čisté úrokové výnosy, ktoré sú hlavným zdrojom príjmov bánk, stúpli v prvom štvrťroku oproti minulému roku viac ako o štvrtinu na 520,19 milióna eur. Čistý neúrokový výnos bánk, ktorý zahŕňa okrem iného príjmy z poplatkov a provízií, bankám v sledovanom období stúpol o 12,4 percenta na 223,4 milióna eur.

Peňažné ústavy začali zvyšovať úrokové sadzby už vlani. Európska centrálna banka potom v lete v reakcii na vysokú infláciu v eurozóne, ktorej členom je aj Slovensko, začala sprísňovanie menovej politiky.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok