Evakuáciu ľudí z Belgorodu ukončili. Výbušninu, ktorá obyvateľov ohrozovala, odstránili

ta3 ČTK
22.4.2023 15:08

Gubernátor ruskej Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou ohlásil evakuáciu asi 3000 ľudí v oblastnom centre Belgorodu, na ktorý vo štvrtok ruské lietadlo nedopatrením zhodilo bombu. Presun ľudí zdôvodnil nálezom výbušného zariadenia. O niekoľko hodín neskôr na sociálnych sieťach napísal, že zariadenie bolo z rezidenčnej oblasti odstránené a že ľudia sa pomaly vracajú do svojich domovov.

Evakuáciu ľudí z Belgorodu ukončili. Výbušninu, ktorá obyvateľov ohrozovala, odstránili
TASR/AP

"Operatívny štáb rozhodol o evakuácii 17 bytových domov v okruhu 200 metrov. Podľa prvých informácií ide o viac ako 3000 ľudí," uviedol gubernátor Vjačeslav Gladkov na sociálnej sieti Telegram a spresnil miesta, na ktoré sa mali ľudia dostaviť.

Neskôr na tej istej sieti uviedol, že výbušné zariadenie bolo zo štvrte odstránené. "Postupne zaisťujeme návrat ľudí do bytov," napísal.

Pri štvrtkovej explózii v Belgorode utrpeli zranení traja ľudia. Podľa ruského ministerstva obrany ju spôsobilo ruské bojové lietadlo Su-34, ktoré nedopatrením na Belgorod zhodilo bombu. Nie je ale jasné, či štvrtková explózia s ohlásenou evakuáciou súvisí.

V súvislosti so štvrtkovým incidentom agentúra AFP poznamenala, že ruské lietadlá vykonávajú pravidelné prelety nad Belgorodom od vlaňajšieho februára, kedy Moskva začala vojenskú agresiu voči Ukrajine. Pripomenula tiež prípad z vlaňajšieho októbra, kedy sa ruský bombardér Su-34 zrútil na obytný dom v juhoruskom meste Jejsk v Krasnodarskom kraji na juhu Ruska a spôsobil 16 obetí na životoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok