Tanky Leopard 2, ktoré poskytlo Nemecko Ukrajine, sa budú opravovať v Poľsku

ta3 ČTK
21.4.2023 16:13

Nemecko v piatok podpísalo s Poľskom a Ukrajinou memorandum o zriadení servisného strediska pre tanky Leopard 2 v Poľsku. Po rokovaní spojencov podporujúcich Ukrajinu to vyhlásil nemecký minister obrany Boris Pistorius. Povedal tiež, že v Nemecku od soboty začne výcvik viac ako stovky ukrajinských vojakov na starších nemeckých tankoch Leopard 1.

Tanky Leopard 2, ktoré poskytlo Nemecko Ukrajine, sa budú opravovať v Poľsku
TASR/AP

"Som rád, že som dnes mohol so svojimi kolegami z Poľska a Ukrajiny podpísať memorandum o porozumení k údržbárskemu a opravárenskému stredisku pre tanky Leopard 2 na Ukrajine," povedal Pistorius. Nemecko a Poľsko sú jedny z niekoľkých európskych krajín, ktoré sa rozhodli odovzdať leopardy už dlhšie ako rok ruskej agresii vzdorujúcej Ukrajine.

Na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku sa v piatok zišli ministri obrany a zástupcovia zhruba 50 spojeneckých krajín, ktoré Ukrajinu zbrojne podporujú. Pistorius uviedol, že rokovanie prinieslo ďalší konštruktívny posun v koordinácii pomoci a vojenských dodávok bojujúcej krajine.

Za prioritu označil Pistorius protivzdušnú obranu a povedal, že pred niekoľkými dňami odovzdalo Nemecko Ukrajine druhý moderný systém protileteckej obrany IRIS-T SLM. "Zajtra (v sobotu) začne v Nemecku výcvik viac ako stovky ukrajinských vojakov, ktorí sa budú cvičiť na tankoch Leopard 1," povedal Pistorius.

Pistorius tlačovú konferenciu využil aj na bilanciu viac ako ročnej nemeckej podpory a poznamenal, že Nemecko za ten čas urobilo zásadný obrat. Z Berlína, ktorý najprv odmietal dodávať na Ukrajinu zbrane, sa stal jeden z najväčších poskytovateľov výzbroje ukrajinským silám. "Nemecko je spoločne s Britániou po Spojených štátoch zďaleka najväčším podporovateľom Ukrajiny," povedal minister. "Poskytujeme kvalitu, kvantitu, systémy, výcvik, hardvér a softvér," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok