Sudánska armáda likviduje ohniská povstalcov. V Chartúme proti nim prvýkrát nasadila pozemné jednotky

ta3 ČTK
21.4.2023 14:10

Sudánska armáda začala likvidovať ohniská povstaleckých skupín v okolí hlavného mesta, informovala agentúra Reuters. Za povstalcov označuje armáda polovojenskej Jednotky rýchlej podpory (RSF), s ktorými od minulého týždňa zvádza boje o moc predovšetkým v Chartúme. Prvýkrát od začiatku bojov armáda nasadila pozemné jednotky, doteraz podnikala predovšetkým letecké útoky.

Sudánska armáda likviduje ohniská povstalcov. V Chartúme proti nim prvýkrát nasadila pozemné jednotky
TASR/AP

"Prešli sme od fázy nezlomnosti a vzdoru k postupnému čisteniu ohnísk povstaleckých skupín v okolí hlavného mesta," cituje Reuters z vyhlásenia armády.

Prítomnosť armády potvrdili podľa televízie Al-Džazíra svedectvá obyvateľov mesta Bahrí, ktoré od Chartúmu oddeľuje rieka Modrý Níl. "Obyvatelia mesta Bahrí tvrdia, že videli jednotky sudánskej armády... hliadkovali na mieste a hľadali pozície RSF," uviedla korešpondentka televízie.

"RSF v súčasnosti nemajú (v Chartúme) žiadne oporné body - všetky boli zničené. Ich jednotky sa pohybujú na rôznych miestach bez akéhokoľvek riadenia alebo centrálneho velenia," uviedol v rozhovore s Al-Džazírou politický analytik Hindí Izzaddín.

RSF sa s armádou mali pôvodne v pláne zlúčiť. Boje sa podľa Izzaddína aj naďalej odohrávajú na kľúčových miestach sudánskej metropoly, niektoré z nich boli predtým spoločne strážené armádou a RSF. Sudánska armáda je odhodlaná Chartúm od jednotiek RSF úplne vyčistiť, dodal analytik.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok