USA do Nemecka pošlú tanky Abrams na výcvik Ukrajincov. Školenie tankistov potrvá niekoľko týždňov

ta3 ČTK
21.4.2023 11:56

Spojené štáty do konca mája dopravia do Nemecka 31 tankov Abrams, na ktorých sa potom ukrajinskí vojaci začnú cvičiť. S odvolaním sa na nemenovaných amerických činiteľov informovala agentúra AP, podľa ktorej bude tento krok oznámený ešte piatok. Na americkej leteckej základni Ramstein v Nemecku rokujú spojenci o ďalšej zbrojnej pomoci pre Ukrajinu, ktorá už dlhšie ako rok vzdoruje ruskej invázii.

USA pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc. V balíčku sú aj rakety s doletom viac ako sto kilometrov
Constanze Emde/dpa via AP

Spojenci sa v januári dohodli, že Ukrajina dostane prvýkrát tanky západnej konštrukcie, konkrétne nemecké tanky Leopard 2, britské Challenger 2 a americké Abrams M1A2. V prípade amerických tankov sa ale hovorilo o tom, že dodanie potrvá možno aj rok, preto Ukrajina dostane staršiu verziu M1A1. Tá je podľa amerických činiteľov pre Ukrajincov vhodnejšia, pretože je pre obsluhu jednoduchšia. Tieto stroje navyše USA poskytnú rýchlejšie.

USA teraz pre Ukrajinu pripravujú 31 tankov Abrams M1A1. Tie, ktoré do konca mája Američania pošlú do výcvikového priestoru Grafenwöhr v Bavorsku, ale na odovzdanie Kyjevu určené nebudú, poslúžia na výcvik, poznamenala AP. Začiatok výcviku sa očakáva do niekoľkých týždňov po prevoze tankov do Nemecka. Školenie ukrajinských tankistov potrvá asi desať týždňov.

Presný časový harmonogram odovzdania tankov nie je známy. Podľa AP je ale cieľom skoordinovať zakončenie výcviku tankistov s dokončením prípravy strojov Abrams.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok