Vláda bojuje s cenami pomocou taríf. Odberatelia si vydýchnu až do konca roka, tvrdí Hirman

ta3/Soňa Búranová
19.4.2023 20:40

Po domácnostiach chce vláda pomôcť s cenou elektriny aj firmám, živnostníkom, samosprávam, nemocniciam, ale aj kostolom. Určila preto maximálne hranice pre niektoré tarify. Dokedy si na Slovensku budeme užívať luxus nízkych cien za elektrinu? Viac povedal v Téme dňa minister hospodárstva Karel Hirman.

20230419_tema_dna_9.jpg
TA3

Vláda od mája zastropuje cenu distribučných poplatkov na minuloročnú úroveň. Klesnú v priemere približne o polovicu. Hovoríme o miliardách ušetrených peňazí. Ak by vláda toto opatrenie v stredu neprijala, firmy, živnostníci či nemocnice by museli zaplatiť 325 miliónov eur.

"Presne tak. Túto sumu by musel zaplatiť každý odberateľ elektriny s vlastným IČO a vlastným elektromerom na území Slovenska, ak by sme od 1. mája neprikročili k drastickému zníženiu poplatkov za distribúciu elektriny na úroveň minulého roka. Pretože vieme, že 1. januára ÚRSO tieto poplatky veľmi výrazne zvýšil, až prekvapivo," vysvetlil Hirman. 

Príde pomoc pre všetky firmy

Ak vláda zistí, aká je situácia na trhu, u odberateľov a v štátnom rozpočte, začne prijímať ďalšie opatrenia v prospech všetkých odberateľov, a to od najmenších firiem až po najväčších spotrebiteľov. "Myslím si, že toto je zásadný krok a pilier k tomu, aby si naši odberatelia vydýchli až do konca roka," dodal.

Ide vraj o kompenzáciu, keďže tieto poplatky zaplatíme všetci z našich daní. "Sú to naše spoločné peniaze. Veľmi balansujeme nad tým, čo si môžeme spoločne z našej štátnej kasy dovoliť, pretože to nie sú európske peniaze, ale naše," dodal. V skratke povedané, odberatelia budú mať zníženú cenu, ale vrátenie taríf na úroveň minulého roka sa bude kompenzovať distribučným spoločnostiam. Podmienkou je, aby mal dotknutý subjekt IČO a elektromer

V druhej časti relácie diskutovali Peter Pollák ml. (OĽaNO) a Slavomír Partila, štátny tajomník ministerstvo školstva. Téma: Európska komisia žaluje Slovensko.

Budú aj kontroly

Minister hospodárstva zároveň varuje majiteľov budov, aby to zohľadnili pri platbách za nájomné. Náklady na elektrinu z elektromera pre danú budovu sa rozpočítavajú primerane na každého podnájomníka. "To znamená, že všetci odberatelia od 1. mája pocítia na svojich účtoch aj zníženie tarify za distribučné poplatky. A tieto znížené účty musia rozpočítať v primeranej miere zníženie na svojich podnájomníkov. Je jedno, či ide o obchod, zdravotnú ambulanciu alebo kanceláriu," doplnil.

Zároveň upozornil, že ten, kto prenajíma priestory, nesmie podnikať v energetike, teda nesmie zarábať na kilowathodine. Varoval tiež, že tí, ktorí budú porušovať zákon, budú postihnutí, vrátane súdnych konaní, keďže budú prebiehať kontroly. "Ak prenajímateľ dostane kompenzáciu v danej výške, musí ju primerane rozpočítať na svojich podnájomníkov," konštatoval minister hospodárstva.

Celú reláciu Téma dňa si môžete pozrieť nižšie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok