NHL: Boston vstúpil do play off výhrou nad Floridou, Carolina zdolala Islanders

TA3 TASR
18.4.2023 06:40

Hokejisti Bostonu úspešne vstúpili do play off NHL. Držiteľ Prezidentskej trofeje pre najlepší tím základnej časti zvíťazil v úvodnom zápase série 1. kola nad Floridou 3:1. Carolina sa ujala vedenia v sérii s New Yorkom Islanders, v prvom súboji zdolala v noci na utorok súpera 2:1. Štart do štvrťfinále Západnej konferencie sa vydaril hráčom Los Angeles, ktorí triumfovali v Edmontone 4:3 po predĺžení, hoci ešte v 52. minúte prehrávali 1:3. Maratónsky duel v Dallase lepšie zvládla Minnesota, ktorá vyhrala nad domácimi Stars 3:2 až po druhom predĺžení. Víťazný gól Wild strelil v 93. minúte Ryan Hartman.

NHL: Boston vstúpil do play off výhrou nad Floridou, Carolina zdolala Islanders
TASR/AP

Bruins uspeli aj bez svojho kapitána Patricea Bergerona, ktorého vyradila choroba. Po góloch druhého najlepšieho kanoniera ligy Davida Pastrňáka a veterána Brada Marchanda viedli v 24. minúte 2:0, Matt Tkachuk síce vzápätí znížil, no ešte v druhej tretine pridal tretí zásah domácich Jake DeBrusk. Oporou Bruins bol brankár Linus Ullmark, ktorý zneškodnil 31 striel hostí. Tyler Bertuzzi si pripísal dve asistencie. 

Marchand strelil jubilejný 50. gól v kariére v play off, keď strelou spoza kruhu nachytal brankára Alexa Lyona. Tomu sa puk prepadol cez lapačku. "Je play off a vtedy nechcete premrhať príležitosť na strelu. Niekedy taká strela skončí v bránke, niekedy nie. Je skvelé začať play off víťazstvom, no ešte sme nič nedokázali," povedal Marchand.

Bol to prvý duel v histórii bojov o Stanleyho pohár, v ktorom sa stretli úradujúci víťaz Prezidentskej trofeje a jej držiteľ z predchádzajúcej sezóny. "V tejto fáze súťaže vás viac zaujíma výsledok ako predvedený výkon. V hre 5 na 5 máme určite čo zlepšovať. Trochu nás prekvapila intenzita play off, boli sme trochu nervózni. Každopádne niektorí hráči zahrali výborne, najmä náš brankár," pochválil Ullmarka tréner "medveďov" Jim Montgomery. 

Druhý zápas série sa hrá v noci na štvrtok opäť v Bostone. "Niektoré prvky našej hry boli dobré, ale Boston postupne svoj výkon gradoval. Ja však verím nášmu tímu, našej hre, pred druhým stretnutím máme na čom stavať," povedal pre nhl.com autor jediného gólu "panterov" Tkachuk.  

Rozhodli presilovky

Caroline v úvodnom zápase proti Islanders skvele zafungovali špeciálne tímy. Hurricanes strelili oba góly v presilovkách, keď sa presadili Sebastian Aho a Stefan Noesen, a ubránili sa vo všetkých štyroch oslabeniach. Brent Burns a Martin Nečas sa na triumfe podieľali zhodne dvomi asistenciami. Domácich podržal aj brankár Antti Raanta, ktorý predviedol 25 úspešných zákrokov. Hostia dokázali v 23. minúte už iba skorigovať výsledok zásluhou obrancu Ryana Pulocka.

Fín Aho zaknihoval už 19. gól v kariére vo vyraďovačke, čím sa v klubovom historickom poradí vyrovnal najlepšiemu strelcovi Ericovi Staalovi. Presadil sa po prihrávke Burnsa strelou z prvej z pravého kruhu na buly. "Úvodný rýchly gól nám pomohol. Vlial nám potrebné sebavedomie. Myslím si, že v presilovkách nám to dnes celkovo išlo," pochvaľoval si Aho. 

Do zostavy Islanders sa vrátil útočník Mathew Barzal, ktorý vynechal záverečných 23 duelov základnej časti pre zranenie v dolnej časti tela. "Chýbal nám dlho, s ním v zostave sme určite silnejší," povedal tréner "ostrovanov" Lane Lambert a dodal: "Vypracovali sme si v presilovkách niekoľko šancí, no nedokázali sme ich premeniť. Myslím si, že v našej hre bolo veľa pozitívnych vecí a postupne sme sa zlepšovali. Musíme sa teraz dobre pripraviť na zápas číslo dva." Ten je v Raleigh na programe v noci na štvrtok.

Neudržali sľubný náskok

Edmonton proti LA viedol po dvoch góloch Leona Draisaitla v tretej tretine 3:1, no sľubný náskok neudržal. V 52. minúte svojím druhým gólom v zápase znížil Adrian Kempe a v čase 59:43 vyrovnal kapitán Anže Kopitar, ktorý v presilovke potrestal vylúčenie Evana Boucharda. Hostia hrali v tom momente aj power play bez brankára. 

V 10. minúte predĺženia rozhodol o triumfe Kings v ďalšej presilovke Alex Iafallo. Ten skóroval po kombinácii na jeden dotyk s Kopitarom a Viktorom Arvidssonom. Kopitar si okrem vyrovnávajúceho gólu pripísal aj dve asistencie. Slovenský brankár Dávid Hrenák nebol na zápasovej súpiske "kráľov". Tým chýbal pre zranenie švajčiarsky krídelník Kevin Fiala. 

Oilers sa chvíľu tešili z víťazného gólu v predĺžení, ale zásah Dereka Ryana zo 62. minúty napokon neplatil, keďže domáci útočník tečoval strelu Ryana McLeoda hokejkou vo vzduchu nad úrovňou hornej žŕdky. Suverénne najproduktívnejší hráč a najlepší strelec základnej časti Connor McDavid vyšiel v úvodnom zápase 1. kola bodovo naprázdno.

Rozhodlo druhé predĺženie

Ešte dlhšiu drámu videli diváci v Dallase. Zápas medzi domácimi Stars a Minnesotou Wild trval viac ako štyri hodiny hrubého času, skončil sa o jednej hodine v noci miestneho času. V riadnej hracej dobe sa duel skončil nerozhodne 2:2, v predĺžení čakali diváci na rozhodnutie až do 93. minúty. V čase 92:20 ukončil detektívku Hartman, ktorý sa ocitol sám v bránkovisku a odrazený puk poslal do siete ponad ľavý betón Jakea Oettingera. 

Vyznamenali sa obaja 24-roční brankári - Oettinger mal 45 úspešných zákrokov, Filip Gustavsson vykryl 52 striel domácich hráčov, z toho 12 v tretej tretine a 17 v prvom predĺžení. Švéd dostal v bránke Wild prednosť pred skúsenejším Marcom-Andrem Fleurym. Zápas nedohral útočník "hviezd" Joe Pavelski, ktorý odstúpil z hry v druhej časti po tvrdom hite od Matta Dumbu. Obranca Minnesoty pôvodne dostal za zákrok päťminútový trest, no arbitri ho po preštudovaní videozáznamu následne zmenili na dvojminútový. Druhý zápas série sa hrá v noci na štvrtok opäť v Dallase.

1. kolo play off NHL

Štvrťfinále Východnej konferencie: 

Carolina - New York Islanders 2:1, stav série: 1:0

Boston - Florida 3:1, stav série: 1:0

Štvrťfinále Západnej konferencie:

Dallas - Minnesota 2:3 pp, stav série: 0:1

Edmonton - Los Angeles 3:4 pp, stav série: 0:1

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok