Čínsky minister obrany Li Šang-fu rokoval v Moskve s Putinom

ta3 čtk
16.4.2023 20:45

Ruský prezident Vladimír Putin sa v nedeľu v Moskve stretol s čínskym ministrom obrany Li Šang-fuom. Podľa agentúry TASS o tom informoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Li je v Moskve odo dneška na niekoľkodňovej návšteve, rokovať má aj s vojenskými činiteľmi vrátane svojho ruského kolegu Sergeja Šojgua.

"Aktívne spolupracujeme na poli vojenských znalostí, pravidelne si vymieňame nám prospešné informácie, spolupracujeme na vojensko-technickom poli, vykonávame spoločné cvičenia v rôznych oblastiach - na Ďalekom východe, v Európe, na mori, na zemi i vo vzduchu," povedal Putin k rusku -čínskym vzťahom. Rokovanie podľa neho bolo úspešné.

"Naše vzťahy sú veľmi silné. Prekonávajú vojensko-politické spojenectvo za čias Studenej vojny," uviedol Li, ktorý bude v Moskve konať aj na začiatku budúceho týždňa. Ide o jeho prvú zahraničnú cestu od marcového vymenovania do funkcie.

Čína s Ruskom udržuje čulé diplomatické vzťahy aj potom, čo ruské jednotky vlani vo februári zaútočili na Ukrajinu. Peking tvrdí, že v konflikte zostáva neutrálny, ale politicky a rétoricky podporuje Moskvu. Čínsky prezident Si Ťin-pching sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022 stretol dvakrát s Putinom, ale s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským nehovoril ani raz. Spojené štáty dávali nedávno najavo znepokojenie z možnosti čínskych dodávok zbraní ruským ozbrojeným silám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok