10 tipov na jarné výlety od známeho cestovateľa: úchvatné výhľady, túry s deťmi i história

ta3/Nicolette Ftáčková, Henrieta Mihalková, tasr
14.4.2023 18:00

Vzduch sa otepľuje a dlhšie dni umožňujú tráviť viac času v prírode. Kam zájsť v jarných mesiacoch? Pozrite si desať tipov na jarné výlety po celom Slovensku, ktoré sme pre vás pripravili v spolupráci s cestovateľom Radoslavom Hoppejom, autorom známeho blogu Nie je túra bez Štúra. Na to, kam sa vybrať počas jarných mesiacov, sme sa pýtali aj vás - divákov a čitateľov. Odporúčania nájdete v závere článku.

10 tipov na jarné výlety od známeho cestovateľa: úchvatné výhľady, túry s deťmi i história
Archív Radoslava Hoppeja

Západné Slovensko

Jelenia Hora

Ak sa nachádzate na západnom Slovensku a máte chuť na nenáročnú turistiku, Jelenia hora v Malých Karpatoch je dobrou voľbou a ponúka krásne výhľady. K miestu vedie viacero ciest. "Asi najrýchlejšia trasa je od obecného úradu v Plaveckom Mikuláši, odtiaľ sa stačí držať žltej značky. Približne dva kilometre sa ide po asfaltovej ceste a potom po poľnej," uviedol Hoppej. Keď prejdete tento úsek, dostanete sa na rázcestie "Pod Jeleňou horou", kde sa značka mení na zelenú. "Treba odbočiť doľava a cesta stúpa do kopca. Ešte pár stoviek metrov a ste na vrchu," vysvetlil.

Jelenia Hora Archív Radoslava Hoppeja

Vrch Zobor nad Nitrou

Výstup na vrch ponúka hneď niekoľko zaujímavých zastávok, ktoré očaria malých aj veľkých turistov. "Pozrieť si môžete voľne prístupnú Svoradovu jaskyňu, ktorá v minulosti údajne slúžila ako pustovňa sv. Svorada, alebo jednu z najväčších dominánt tohto vrchu, ktorou je Vysielač Zobor," uviedol slovenský travel bloger.

Vrch Zobor nad Nitrou Archív Radoslava Hoppeja

Pozorovateľňa zvierat Vydrica 

V okolí Bratislavy sa nachádza tiež mnoho úchvatných prírodných krás. Keď už budete chcieť ujsť z centra mestského ruchu a užiť si nenáročnú túru, vydajte sa k pozorovateľni zvierat Vydrica. "Tento nenápadný drevený objekt sa nachádza na trase medzi Račou a Mariankou. Po ceste sa môžete zastaviť aj na vrchu Malá Baňa, kam sa môžete vybrať aj so svojimi ratolesťami," odporučil Radoslav Hoppej.

"Nenápadná vyhliadka, ktorá je citlivo zasadená do prostredia, dáva návštevníkom možnosť vychutnať si v pokoji výhľad na lesopark. Z Vydrice možno pozorovať nielen zvieratá, ale aj postupnú premenu lesa po veternej kalamite na prirodzený les. Zároveň chcem poprosiť návštevníkov, aby pristupovali k tomuto miestu s rešpektom a zver neplašili," vyzval riaditeľ Mestských lesov v  Bratislave Matej Dobšovič.

Pozorovateľňa zvierat Vydrica Archív Radoslava Hoppeja
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok