Poľsko dočasne zastaví dovoz ukrajinského obilia. Tranzit ostáva povolený aj naďalej

ta3 ČTK
7.4.2023 18:58

Poľsko dočasne zastaví dovoz ukrajinského obilia, aby zmiernilo vplyv na ceny. Tranzit ale bude naďalej povolený. Povedal to v piatok poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus, ktorý do funkcie nastúpil vo štvrtok.

obilie pšenica žatva 1140 px (TASR)
TASR

 Jeho predchodca Henryk Kowalczyk rezignoval po protestoch poľnohospodárov proti poklesu cien. Lacné obilie z Ukrajiny totiž zaplavuje trhy niektorých východoeurópskych krajín, kde spôsobuje miestnym pestovateľom straty.

"Dohodli sme sa na obmedzení a dočasnom zastavení vývozu do Poľska," povedal Telus novinárom po stretnutí so svojím ukrajinským partnerom. "Tranzit bude povolený, ale bude starostlivo monitorovaný v oboch krajinách, aby ukrajinské obilie nezostalo v Poľsku," citovala ho agentúra Reuters.

Pre vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) sa lacné ukrajinské obilie stalo vo volebnom roku politickým problémom. Premiéri piatich štátov vrátane Poľska v marci listom požiadali predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby Brusel prijal opatrenia proti dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

V piatok proti znižovaniu výkupných cien obilia protestovali tisíce poľnohospodárov po celom Rumunsku. Protesty usporiadali v minulých dňoch aj poľskí a bulharskí poľnohospodári. Dovoz ukrajinského obilia do EÚ je až do júna 2024 oslobodený od colných poplatkov. Milióny ton obilia - lacnejšieho ako to, ktoré sa vyprodukuje v EÚ - však skončili na trhoch v susedných krajinách, hoci boli primárne určené pre export mimo EÚ.

Európska komisia odhaduje, že poľnohospodári z Poľska, Rumunska, Maďarska, Bulharska a Slovenska prišli kvôli prílivu lacnejšieho ukrajinského obilia celkovo o 417 miliónov eur. Rozhodla tiež, že poľským, bulharským a rumunským poľnohospodárom vyplatí kompenzácie v objeme 56,3 milióna eur, pričom ďalšie náhrady majú nasledovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok