Poľsko dočasne zastaví dovoz ukrajinského obilia. Tranzit ostáva povolený aj naďalej

7.4.2023 18:58

Poľsko dočasne zastaví dovoz ukrajinského obilia, aby zmiernilo vplyv na ceny. Tranzit ale bude naďalej povolený. Povedal to v piatok poľský minister poľnohospodárstva Robert Telus, ktorý do funkcie nastúpil vo štvrtok.

obilie pšenica žatva 1140 px (TASR)
Foto: TASR

 Jeho predchodca Henryk Kowalczyk rezignoval po protestoch poľnohospodárov proti poklesu cien. Lacné obilie z Ukrajiny totiž zaplavuje trhy niektorých východoeurópskych krajín, kde spôsobuje miestnym pestovateľom straty.

"Dohodli sme sa na obmedzení a dočasnom zastavení vývozu do Poľska," povedal Telus novinárom po stretnutí so svojím ukrajinským partnerom. "Tranzit bude povolený, ale bude starostlivo monitorovaný v oboch krajinách, aby ukrajinské obilie nezostalo v Poľsku," citovala ho agentúra Reuters.

Pre vládnucu stranu Právo a spravodlivosť (PiS) sa lacné ukrajinské obilie stalo vo volebnom roku politickým problémom. Premiéri piatich štátov vrátane Poľska v marci listom požiadali predsedníčku Európskej komisie Ursulu von der Leyenovú, aby Brusel prijal opatrenia proti dovozu poľnohospodárskych produktov z Ukrajiny.

V piatok proti znižovaniu výkupných cien obilia protestovali tisíce poľnohospodárov po celom Rumunsku. Protesty usporiadali v minulých dňoch aj poľskí a bulharskí poľnohospodári. Dovoz ukrajinského obilia do EÚ je až do júna 2024 oslobodený od colných poplatkov. Milióny ton obilia - lacnejšieho ako to, ktoré sa vyprodukuje v EÚ - však skončili na trhoch v susedných krajinách, hoci boli primárne určené pre export mimo EÚ.

Európska komisia odhaduje, že poľnohospodári z Poľska, Rumunska, Maďarska, Bulharska a Slovenska prišli kvôli prílivu lacnejšieho ukrajinského obilia celkovo o 417 miliónov eur. Rozhodla tiež, že poľským, bulharským a rumunským poľnohospodárom vyplatí kompenzácie v objeme 56,3 milióna eur, pričom ďalšie náhrady majú nasledovať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok