Na cvičeniach USA a Južnej Kórey sa zúčastnil bombardér B-52Hs, ktorý je schopný niesť jadrové hlavice

ta3 TASR
5.4.2023 13:38

Južná Kórea a Spojené štáty absolvovali v stredu spoločné letecké cvičenia, na ktorých sa zúčastnil minimálne jeden americký strategický bombardér typu B-52H schopný niesť jadrové hlavice. Oznámilo to juhokórejská armáda, informuje agentúra AFP.

Na cvičeniach USA a Južnej Kórey sa zúčastnil bombardér B-52Hs, ktorý je schopný niesť jadrové hlavice
Twitter/IANS

"Pokračujúce rozmiestňovanie dôležitých strategických prostriedkov USA na Kórejskom polostrove je považované za konanie, ktoré má posilniť odhodlanie Spojených štátov brániť Južnú Kóreu a zaviesť rozsiahle odstrašovanie," uviedol juhokórejské ministerstvo obrany.

Americký bombardér B-52H na Kórejskom polostrove naposledy pôsobil približne pred mesiacom. Do vojenských cvičení sa zapojili aj moderné juhokórejské stíhačky F-35A. Severná Kórea podobné spoločné cvičenia Južnej Kórey a USA vníma ako nácvik na inváziu a často na ne reaguje zakázanými skúškami zbraní. Podľa AFP sa zdá, že osobitne citlivá je najmä na letecké cvičenia, pretože letectvo je najslabším článkom armády KĽDR.

V posledných týždňoch podľa štátnych médií otestovala podvodné drony schopné niesť jadrové nálože a otestovala odpálenie medzikontinentálnej balistickej rakety. Soul a Washington od začiatku vlaňajšieho roka varujú, že by tiež mohla vykonať svoj v poradí siedmy jadrový test.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok