Loď organizácie Lekári bez hraníc zachránila pri pobreží Malty vyše 400 migrantov

ta3 TASR
5.4.2023 09:02

Po 11-hodinovej operácii sa podarilo zachrániť vyše 400 migrantov pri pobreží Malty, informovala v stredu humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF). Jej plavidlo zareagovalo na núdzové volanie lode s migrantami. Informuje o tom agentúry AFP.

Loď MSF zachránila pri pobreží Malty 440 migrantov
TASR/AP

Záchranná loď MSF Geo Barents zachytila volanie o pomoc počas nepriaznivého počasia, keď sa sama presúvala do bezpečia pri pobreží. K plavidlu s migrantami sa dostala v utorok o 04.00 h "po vyše desaťhodinovej plavbe na rozbúrenom mori".

"Žiaľ, počasie nášmu tímu nedovolilo okamžite začať záchrannú akciu, lebo by to ohrozila životy ľudí a členov tímu," uviedol MSF. Skoro popoludní už dokázala začať záchrannú akciu a neskôr zverejnila fotografie svojej modro-bielej lode preplnenej ľuďmi v záchranných vestách. Na palubu prevzala 440 ľudí, vrátane ôsmich žien a 30 detí.

Loď Geo Barents vo februári zadržali talianske úrady za údajné porušenie nových pravidiel platných pre záchranné misie v Stredozemnom mori. MSF obvinili z nezdieľania informácií, vrátane tých o polohe a pohybe lode.

Nový zákon nariaďuje humanitárnym lodiam, aby podnikli záchranu len raz za určitý čas. Podľa kritikov to zvyšuje riziko úmrtí v centrálnej oblasti Stredozemného mora, ktorá je pre migrantov najnebezpečnejšou trasou na svete.

Premiérka Giorgia Meloniová, líderka krajne pravicovej strany Bratia Talianska, sa ujala úradu vlani v októbri. Voličom počas kampane sľúbila, že zníži počet migrantov prichádzajúcich do Talianska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok