V Poľsku demonštrovali tisíce ľudí. Nesúhlasia s obvineniami, že Ján Pavol II. kryl zneužívanie detí kňazmi

ta3 tasr
2.4.2023 16:33

Tisíce Poliakov sa v nedeľu vo Varšave a ďalších mestách zúčastnili na pochode s cieľom vyjadriť podporu zosnulému pápežovi Jánovi Pavlovi II. po tom, čo médiá minulý mesiac zverejnili obvinenia, že pápež ešte ako arcibiskup v Krakove kryl sexuálne zneužívanie detí katolíckymi kňazmi v Poľsku. Píšu o tom agentúry AFP a Reuters.

Na pochode pri príležitosti 18. výročia úmrtia Jána Pavla II. niesli niektorí ľudia transparenty s nápisom "Vy ste bojovali za našu slobodu, my teraz bojujeme za Vás". "Ako každý čestný človek bráni svoje deti, otca a matku, všetci v Poľsku bránia Jána Pavla II.", bolo uvedené na ďalšom plagáte. Ľudia mali pri sebe drevené kríže, ako aj vlajky Poľska a Vatikánu.

Podujatia na počesť Jána Pavla II., ktorý zomrel 2. apríla 2005, naplánovali katolícke organizácie s otvorenou podporou vládnej strany Právo a spravodlivosť (PIS).

Obvinenia tvrdiace, že keď bol Ján Pavol II. ešte ako kardinál Karol Wojtyla arcibiskupom v Krakove, vedel o prípadoch sexuálneho zneužívania detí troma kňazmi, no dovolil im zostať v cirkvi a zrejme ich dokonca kryl, zverejnili vo februári holandský novinár Ekke Overbeek a tiež poľská súkromná stanica TVN. Oba zdroje uviedli, že o týchto obvineniach majú dôkazy.

Poľský premiér Mateusz Morawiecki na Twitteri poznamenal: "Prechádzame skúškou pravdy, ktorá sa musí postaviť voči lžiam, ohováraniu a urážkam." Líder Pis Jaroslaw Kaczynski poznamenal, že Poliaci budú hájiť česť Jána Pavla II. a jeho dobrú povesť.

V poľskom meste Lodž bola v nedeľu socha Jána Pavla II. pomaľovaná červenou farbou a popísaná latinským výrazom "Maxima culpa" znamenajúcim "moja vina". Toto spojenie tiež odkazuje na názov knihy spomínaného novinára Overbeeka, ktorú v Poľsku nedávno vydali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok