Rusko v noci vyslalo na Ukrajinu drony, útočilo i raketami

ta3 čtk
31.3.2023 17:28

Rusko od štvrtkovej noci do dnešného skorého rána vyslalo na Ukrajinu desať bezpilotných lietadiel Šáhed, z ktorých sa deväť podarilo zostreliť, uviedlo dnes ukrajinské letectvo. Rusko tiež v noci ostreľovalo Záporožie, kde poškodilo zariadenie infraštruktúry, uviedli tamojšie úrady. Ranených po ruských útokoch hlási Charkovská, Záporožská a Donecká oblasť, ktorá eviduje aj jedného zabitého.

Rusko v noci vyslalo na Ukrajinu drony, útočilo i raketami
TASR/AP

Rusko drony vyslalo z Brjanskej oblasti, ktorá susedí so severnou Ukrajinou. Bezpilotné lietadlá odtiaľ zamierili na juh cez ukrajinskú Sumskú a Černihivskú oblasť. Vzdušné sily neuviedli, kam doletel desiaty, nezostrelený dron.

Hovorca ukrajinského letectva Jurij Ihnat uviedol, že Rusi neustále menia stratégiu útokov. "Najskôr používali šáhedy počas dňa, potom v noci," povedal podľa agentúry Ukrinform Ihnat, podľa ktorého si ruská armáda uvedomila, že v noci ich zvládnu Ukrajinci zostreliť menej. S úspešným zostrelením ale podľa neho pomáhajú moderné zbrane, ktoré Ukrajina získala od spojencov.

Okrem útokov drony Rusko podľa ukrajinských úradov pokračovalo v ostreľovaní miest ležiacich neďaleko frontovej línie, vrátane juhukrajinského Záporožia. Podľa tamojšej správy mierili ruské sily na oblastné centrum aj na jeho predmestí protileteckými strelami. "Okupanti v noci napadli Záporožie. Nepriateľské ostreľovanie poškodilo zariadenie infraštruktúry. Ľudia a obytné domy ujmu našťastie neutrpeli," napísal na telegrame starosta Záporožie Anatolij Kurtjev. Dnes okolo 6:30 ráno (5:30 SELČ) podľa neho už v meste zavládol pokoj.

Šéf Záporožskej oblasti Jurij Malaško neskôr podľa agentúry Ukrinform uviedol, že dvaja civilisti utrpeli zranenie dnes ráno počas ruského vzdušného útoku na obec Orichiv. Zatiaľ čo ráno podľa neho Rusi použili zrejme salvové raketomety, v noci útočili na región pravdepodobne raketami S-300. Ruská armáda podľa ukrajinských úradov pravidelne útočí protilietadlovými strelami S-300, ktoré invázne sily používajú na útoky na pozemné ciele.

Už vo štvrtok večer ukrajinské úrady informovali o ruskom ostreľovaní Charkova. Dnes tamojší oblastný šéf Oleh Synehubov uviedol, že počas nočného útoku ruského dronu Šáhed na objekty kriticky dôležitej infraštruktúry v Charkovskej oblasti utrpeli zranení dvaja muži, pri raketových útokoch na Charkov potom traja ľudia, informovala stanica BBC na svojom ruskojazyčnom webe.

Podľa Ukrinformu ruská armáda za uplynulý deň ostreľovala 117 obcí v deviatich ukrajinských oblastiach. V Doneckej oblasti na východe krajiny bol vo štvrtok pri ruských útokoch v oblasti jeden človek zabitý a najmenej šesť ďalších ich utrpelo zranenia, informoval šéf Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok