Najtvrdší rozsudok od zrušenia trestu smrti. Súd rozhodol o Poľke, ktorá zabila svoju dcéru

ta3 čtk
29.3.2023 20:30

Súd v Poznani v stredu poslal na doživotie do väzenia ženu, ktorá v roku 2021 zavraždila svoju trojročnú dcérku. O podmienečné prepustenie bude môcť požiadať až po 50 rokoch. Portál gazeta.pl píše, že ide o najtvrdší rozsudok, aký súd vyniesol od zrušenia trestu smrti v roku 1998.

putá zatknutie obžalovaný odsúdený ilu 1140 px (TASR/AP)
TASR/AP

Proces s Magdalenou C. týkajúci sa vraždy s mimoriadnou krutosťou trval skoro rok. Podľa sudcu Michala Ziemniewského si žena svoj čin vopred naplánovala, premyslela a pripravila. Dievčatko Zuzia zomrelo pri operácii v nemocnici, keď sa jej lekári snažili zachrániť život. Magdalena C. sa k vražde nepriznala a vyšetrovateľom hovorila, že chcela spáchať samovraždu. Avšak tvrdila, že keď svoju dcérku ťažko zranila, už jej na to nestačila odvaha.

Súd okrem doživotného trestu odobral Magdalene C. na desať rokov volebné právo. Stredajší rozsudok nie je právoplatný, žena sa proti nemu môže odvolať.

Trest smrti bol v Poľsku oficiálne zrušený v roku 1998, od roku 1989 však žiadne popravy neboli vykonávané. Posledný odsúdenec bol v Poľsku popravený v roku 1988.

Len o niečo miernejší trest súd udelil v roku 2001 trom mužom za prepadnutie pobočky jednej z bánk vo Varšave, píše gazeta.pl. Zavraždili štyroch pracovníkov pobočky a ulúpili skoro 105-tisíc zlotých. Dostali doživotie so šancou na podmienečné prepustenie po 40, 35, respektíve 25 rokoch vo väzení.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok