Najmenej 29 migrantov z Afriky sa utopilo, keď sa pri Tunisku potopili dve lode

TA3 ČTK
26.3.2023 08:02

Najmenej 29 migrantov utopilo, keď sa pri Tunisku v rozmedzí niekoľkých hodín potopili dve lode. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na tuniských bezpečnostných predstaviteľov.

Najmenej 29 migrantov z Afriky sa utopilo, keď sa pri Tunisku potopili dve lode
TASR/AP

Podľa Reuters pri potopení prvého plavidla zahynulo 19 migrantov zo subsaharskej Afriky mieriacich do Talianska. O niekoľko hodín neskôr vytiahli členovia tuniskej pobrežnej stráže desať tiel z inej lode, ktorá stroskotala blízko tuniského pobrežia.

Za posledné štyri dni sa pri juhotuniskom prístavnom meste Sfax potopilo šesť lodí, uviedla agentúra Reuters. Najmenej ďalších deväť ľudí pri tom zahynulo a 67 ich nezvestných.

Pobrežie Sfaxu sa stalo významným východiskovým bodom ľudí utekajúcich do Európy pred chudobou a násilím v rôznych častiach Afriky či na Blízkom východe. Taliansky ostrov Lampedusa je odtiaľ vzdialený necelých 200 kilometrov.

Podľa talianskeho ministerstva vnútra cez more na talianske územie pricestovalo od začiatku roka do 23. marca vyše 20-tisíc ľudí, a teda trikrát toľko, čo za rovnaké obdobie v minulom roku. Taliansky minister zahraničia Antonio Tajani v týždni vyhlásil, že by z Tuniska mohli tento rok pricestovať do Európy až stovky tisíc ľudí, pokiaľ severoafrická krajina nedostane čoskoro finančnú pomoc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok