Doležal apeluje na poslancov, aby hlasovali za novelu, ktorá urýchli výstavbu diaľnic. Pomôže s financiami

ta3 TASR
23.3.2023 12:43

Dočasne poverený minister dopravy SR Andrej Doležal (nominant Sme rodina) vyzval na sociálnej sieti poslancov Národnej rady SR, aby budúci týždeň v utorok 28. marca hlasovali za schválenie novely zákona 669 z roku 2007 o jednorazových mimoriadnych opatreniach v príprave niektorých stavieb diaľnic a ciest pre motorové vozidlá.

Poslanci by mali hlasovať za novelu, ktorá urýchli výstavbu diaľnic
TASR/Jakub Kotian

Novela má podľa neho urýchliť prípravu stavieb. "O tejto dôležitej novele sa bude v parlamente hlasovať v utorok a ja vyzývam koaličných aj opozičných poslancov, ktorým záleží na urýchlení prípravy a výstavby diaľnic a rýchlostných ciest, aby hlasovali za," spresnil minister.

"Novelou zákona 669 dosiahneme, že hodnotenie Útvaru hodnoty za peniaze nebude treba aktualizovať po každom kroku ako doteraz, čo môže napríklad pri príprave R4 ušetriť aj dva roky. Aj keď má totiž ÚHP na zhodnotenie aktualizácie 30 dní, jej tvorba trvá dlhé mesiace," poznamenal.  

ÚHP bude podľa Doležala aj naďalej hodnotiť štúdie realizovateľnosti, ktoré sa robia pred začiatkom prípravy projektu a tiež budú hodnotiť aktualizáciu aj pred vyhlásením verejného obstarávania na dokumentáciu. "Hodnotenia budeme naďalej rešpektovať," podčiarkol.

Doplnil zároveň, že novela zákona sa netýka všetkých stavieb na Slovensku. "Táto novela sa týka troch kľúčových diaľničných projektov, a to projektu R4 na východe, D3 na Kysuciach a D1, ktorá spája východ so západom našej krajiny," dodal Doležal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok