Rusko a Čína obvinili USA z podkopávania bezpečnosti vo svete

ta3 TASR
21.3.2023 19:26

Rusko a Čína v spoločnej deklarácii podpísanej prezidentmi oboch krajín Vladimirom Putinom a Si Ťin-pchingom v utorok v Moskve obvinili Spojené štáty z podkopávania bezpečnosti vo svete. Informuje o tom agentúra AFP.

Rusko a Čína obvinili USA z podkopávania bezpečnosti vo svete
TASR/AP

"Obe strany vyzývajú Spojené štáty, aby prestali podkopávať medzinárodnú a regionálnu bezpečnosť a svetovú strategickú stabilitu s cieľom zabezpečiť si jednostranné vojenské výhody," píše sa vo vyhlásení.

Ďalej v ňom uvádzajú, že k jadrovej vojne nesmie nikdy dôjsť, pretože takýto konflikt nebude mať víťazov. Obaja prezidenti vo vyhlásení podľa stanice Sky News zdôraznili, že blízke vzťahy ich krajín neznamenajú vojensko-politickú alianciu. Nie sú totiž "podobné tým, aké existovali v čase studenej vojny". Vzťahy Ruska a Číny takisto nie sú nasmerované proti tretím krajinám a sú nekonfrontačné, spresňuje sa vo vyhlásení.

"Som si istý, že rusko-čínska spolupráca má naozaj neobmedzené možnosti," vyhlásil neskôr na štátnej večeri Putin. Si ešte predtým na tlačovej konferencii vyhlásil, že Čína zaujíma v otázke konfliktu na Ukrajine neutrálny postoj a je zástancom mieru a dialógu. Čínske médiá poukázali, že Putin ocenil "objektívny" postoj Pekingu k vojne na Ukrajine. Ruský prezident vraj zároveň vyjadril ochotu čo najskôr pokračovať v mierových rozhovoroch s Ukrajinou, čo najvyšší čínsky predstaviteľ ocenil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok