ROZHOVOR: Uchádzame sa aj o voličov Hlasu, tvrdí podpredsedníčka Demokratov Letanovská

ta3/Milan Špak
22.3.2023 12:00

Uplynuli dva týždne, odkedy Eduard Heger predstavil stranu Demokrati. Čo tento projekt ponúka, bude z neho druhé OĽANO a s akými stranami si vedia Demokrati predstaviť spoluprácu? O týchto témach ako aj o súčasnom stave slovenského zdravotníctva sme sa rozprávali s Andreou Letanovskou, podpredsedníčkou strany Demokrati.

ROZHOVOR: Uchádzame sa aj o voličov Hlasu, tvrdí podpredsedníčka Demokratov Letanovská
ta3

V rozhovore sa dozviete:

  • v čom budú Demokrati iní ako OĽANO,
  • aké sú priority strany,
  • akých voličov chce osloviť,
  • ako odvrátiť kolaps zdravotníctva,
  • či sa podľa Letanovskej stihne postaviť nemocnica Rázsochy,
  • ako hodnotí pôsobenie Lengvarského.

Doteraz ste pôsobili ako podpredsedníčka strany Spolu, ktorá sa neskôr nakrátko premenovala na Modrú koalíciu, a teraz sa stáva súčasťou strany Demokrati. Aký ste mali doposiaľ vzťah s Eduardom Hegerom?

Doteraz sme nemali veľa príležitostí spolu komunikovať osobne. Najskôr som ho vnímala ako ministra financií, neskôr premiéra našej krajiny. Moje vnímanie jeho ako osoby bolo, že je to umiernený človek, ktorý sa ocitol v ťažkých situáciách, jednak daných pandémiou, jednak daných ťažkou situáciou v rámci koalície. Musel riešiť mnoho konfliktov a sporov, ku ktorým došlo. Vyvrcholilo to vyslovením nedôvery vláde. Vo všetkých týchto situáciách konal rozvážne. Aj v prípade útokov alebo osobných bojov dokázal zachovať chladnú hlavu a staval sa k veci racionálne, aby dosiahol čo najlepší výsledok pre spoločný cieľ.

OĽANO dva?

Niektorí tvrdia, že z tohto projektu by sa mohlo stať druhé OĽANO, aj vzhľadom na to, že Demokrati prinášajú niektoré známe mená práve z tohto hnutia. V čom budete teda iní? 

Keď sa pozriete na záznam z našej prvej tlačovej konferencie alebo na naše predsedníctvo, vidíte tam ľudí, ktorí boli súčasťou tejto vlády, ktorá má veľké problémy. Zároveň sú to ľudia, ktorí sa vzopreli voči jej fungovaniu. To, že vznikla nová strana, je dôsledkom toho, že všetci zúčastnení cítime nespokojnosť a rozčarovanie nad tým, kam sa dostala naša spoločnosť, kam sa dostala dôvera občanov v politiku a kam sa dostalo riadenie niektorých rezortov. Verím, že táto skúsenosť bude pretavená v zmúdrenie a v lepšie spravovanie vecí verejných. Na jednej strane politická skúsenosť a na druhej strane chuť robiť veci inak sú práve tým, čo nám umožní naozaj robiť inú politiku. Inú, na akú sa museli občania v posledných mesiacoch a rokoch pozerať, a politiku prinášajúcu lepšiu víziu pre Slovensko.

Igor Matovič sa chváli tým, že má vo svojom hnutí zastúpenie rôznych politických smerov a zmýšľaní. Pri niektorých témach, napríklad pri kultúrno-etických otázkach, sa však jednotlivé vetvy názorovo rozchádzali a pre voliča bola tak strana ťažšie čitateľná. Ako to bude u Demokratov, budete jednotní?

Chceme sa zamerať na tie najväčšie problémy, ktoré Slovensko trápia. Chceme prinášať pokoj, bezpečie a prosperitu občanom. To sú kľúčové témy, ktoré dokážu spájať. Pokoj založený na dôvere, na spolupráci medzi jednotlivými aktérmi bez ohľadu na to, aké sú ich osobné preferencie, aké je ich ukotvenie v zmysle niektorých kultúrnych a etických otázok. Chceme sa zamerať na to, čo je dobré pre občana, teda pokojná spolupráca na základe dôvery. Chceme sa zamerať na bezpečnosť. Tá pre Slovensko znamená jednoznačné ukotvenie v európskych štruktúrach, v NATO a v schopnosti obrániť našu krajinu pred potenciálnymi hrozbami zvonka. 

Prosperita taktiež znamená zameranie sa na rozvoj, inovácie, znalostnú ekonomiku, podporu vzdelávania a tiež príležitosť pre všetkých ľudí. Tieto témy sú spoločné a nerozdeľujú bez ohľadu na to, aké máme vierovyznanie a svetonázor. Myslím si, že kultúrne otázky a etické vojny nepatria do politiky. A určite nie do politiky pre krajinu, ktorá je zmietaná v kríze, a potrebuje rýchle a dlhodobé riešenia, ktoré ju udržia v európskom priestore, nielen ekonomicky, ale aj demokraticky a sociálne.

Vo vašej strane je veľké množstvo známych mien, okrem premiéra tam máte aj ministrov, štátnych tajomníkov či poslancov. Dá sa očakávať príchod ďalších známych mien?

Rokovania stále prebiehajú. Za jednu z hlavných priorít považujeme spájanie síl, s ktorými dokážeme spoločne naplniť naše vízie. Všetky sily, ktoré sú kotvené podobne ako my, sú vítané. Rokovania prebiehajú naďalej s aktérmi a predsedami menších strán aj s jednotlivcami. Rokujeme ďalej a všetko, čo bude dohodnuté, jasné a známe, budeme komunikovať otvorene verejnosti.

A čo Veronika Remišová? Boli ste aj členkou strany Za ľudí, z ktorej ste v roku 2021 odišli. Pri odchode ste ju skritizovali. Viete si predstaviť, že by sa k vám pridala? 

Ja si to osobne neviem predstaviť.

Prečo? 

Lebo mám tú skúsenosť.

Celý rozhovor si môžete pozrieť aj na našom YouTube kanáli.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 4 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok