Rusko chce narušiť cesty, ktorými na Ukrajinu prúdia západné zbrane, tvrdí Poľsko

ta3 ČTK
20.3.2023 13:57

Strategickým cieľom Ruska je fyzicky narušiť cesty, ktorými na Ukrajinu zo Západu prúdi vojenská pomoc. V pondelok to podľa agentúry PAP povedal povereník poľskej vlády pre bezpečnosť poľského informačného priestoru Stanislaw Žaryn. Poľské úrady minulý týždeň potvrdili, že zadržali deväť ľudí podozrivých z toho, že zhromažďovali informácie o dodávkach zbraní na Ukrajinu.

ONLINE:
TASR/AP

Hlavným cieľom Ruska v Poľsku je podľa Žaryna zastavenie poľsko-ukrajinskej spolupráce a podpory, ktorá sa Ukrajine dostáva zo Západu. Na tom pracovala špionážna skupina, ktorú poľské tajné služby odhalili. Našli u nej elektroniku slúžiacu na monitorovanie železničných trás, okrem iného kamery, vysielačky alebo pamäťovej karty. Členovia tejto skupiny, ľudia pochádzajúci z niektorej krajiny na východ od Poľska, nepôsobili v Poľsku dlho a poľské tajné služby proti nim podľa Žaryna "zakročili natoľko rýchlo, že sa im podarilo zneutralizovať najväčšie ohrozenie". Nevylúčil, že ďalší ľudia budú v súvislosti s týmto prípadom ešte zatknutí.

Rozhlasová stanica RMF FM informovala, že agenti kontrarozviedky zadržali cudzincov v súvislosti s odhalením skrytých kamier na dôležitých tratiach a železničných uzloch. Išlo predovšetkým o úseky železničných tratí v Podkarpatskom vojvodstve, vrátane okolia letiska v Jasionke pri Rzeszówa, ktoré je hlavným prekladiskom pre dodávky západných zbraní a munície pre Ukrajinu. Kamery boli inštalované aj v iných častiach Poľska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok