Veterinárstvu stúpa úroveň. V Košiciach otvorili diagnostické centrum

ta3
19.3.2023 13:43

Univerzite veterinárskeho lekárstva dlhé roky chýbali diagnostické prístroje, akými sú magnetická rezonancia či počítačová tomografia. Majitelia a ich štvornohí miláčikovia museli doteraz za vyšetreniami cestovať stovky kilometrov. Majitelia domácich zvierat pomoc našli často až v zahraničí. Zmeniť by to malo otvorenie nového veterinárneho diagnostického centra.

Vyšetrenie CT prístrojom a magnetickou rezonanciou pre psy alebo mačky bolo donedávna veľkým problémom. Svoje o tom vie aj pani Katarína Ferjančíková, ktorá sa už desať rokov venuje záchrane mačiek: "Keď sme mali také vážne prípady, zrazené mačičky alebo tak, tak sme museli cestovať buď do Trenčína alebo do Žiliny."

Jeden takýto výjazd stálo neziskovú organizáciu 500 až 600 eur. Bolo to nielen finančne, ale aj časovo náročné. "Vyšetrenie je vždy skoro ráno. To znamená, že sme museli vyrážať v noci o tretej ráno so zvieratkom, aby sme sa tam dostavili načas," hovorí Ferjančíková.

Majitelia štvornohých miláčikov z východu Slovenska už nebudú musieť cestovať za špecializovanými vyšetreniami na opačný koniec republiky.

Pri Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF) v Košiciach otvorili diagnostické centrum, ktoré nemá obdobu u nás ani v Česku. Tomuto momentu však predchádzalo osem rokov márnych snáh o získanie dotácie pre projekt univerzity.

"Pokúšali sme sa získať finančné prostriedky z kapitálových výdavkov rozpočtu, zaradiť CT a MR-ko do projektov, ale bohužiaľ za celých osem rokov sa nám to nepodarilo," hovorí Jana Mojžišová, bývalá rektorka UVLF.

Štát vysokej škole s približne pol miliónovou investíciou nepomohol. Riešenie sa našlo až v podobe spolupráce so súkromnou spoločnosťou. Pomôže to nielen zvieracím pacientom a ich majiteľom, ale aj študentom.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok