V Mexiku sa zišlo vyše 100-tisíc podporovateľov prezidenta, ktorý kritizoval USA

ta3 ČTK
19.3.2023 08:39

Viac ako 100-tisíc ľudí v sobotu demonštrovalo v mexickej metropole na podporu prezidenta Andrésa Manuela Lópeza Obradora. Podľa odhadu polície bolo účastníkov pol milióna, informovala agentúra DPA. Mexický prezident na manifestácii kritizoval Spojené štáty aj miestnu opozíciu. Krajinu za rok čakajú prezidentské voľby, v ktorých ale už súčasný ľavicový prezident kandidovať nemôže.

Manifestácia sa konala pri príležitosti 85. výročia znárodnenia ropného priemyslu v krajine, čo agentúra AFP označila za kľúčovú udalosť v mexickej histórii. "Mexiko je nezávislá a slobodná krajina, a nie kolónia či protektorát Spojených štátov," vyhlásil okrem iného na sobotňajšej demonštrácii ľavicový prezident López Obrador.

Prezident reagoval na vyjadrenie niekoľkých republikánskych kongresmanov z tohto mesiaca, ktorí navrhli poslať do Mexika amerických vojakov bojovať proti mexickým drogovým kartelom. Podľa nich by sa členovia mexických kartelov mali označiť za teroristov. Americká armáda by tak proti nim mohla bojovať kdekoľvek, teda aj na cudzom území. Kongresmani týmto návrhom reagovali na smrť dvoch Američanov unesených a zabitých mexickým drogovým kartelom. López Obrador zabitie Američanov odsúdil a týždeň nato vyhlásil, že Mexiko je bezpečnejšou krajinou ako Spojené štáty.

"Spoluprácu áno, podrobenie nie!" zvolal k davu na hlavnom mexickom námestí López Obrador. Obvinil tiež mexickú opozičnú konzervatívnu stranu, že v minulosti kritizovala znárodnenie ropného priemyslu v Mexiku, znárodnený bol aj majetok amerických firiem. 

Nadchádzajúce voľby

Budúci rok v júni sa v Mexiku konajú prezidentské a parlamentné voľby. V nich už súčasný prezident kandidovať nemôže, sám sa ale teší podľa prieskumov veľkej popularite a jeho strana má takú veľkú šancu na úspech. Kandidáta zatiaľ nevybrala, favoritmi sú starostka mexickej metropoly Claudia Sheinbaumová a minister zahraničia Marcelo Ebrard.

Sobotná manifestácia sa konala tri týždne po veľkej demonštrácii proti vládnej volebnej reforme, ktorú vo februári schválil mexický parlament a ktorá má okrem iného obmedziť výdavky na fungovanie Národného volebného inštitútu (INE). Účastníci tejto demonštrácie, ktorých bolo tiež vyše 100-tisíc, kritizujú vládu, že reformou ohrozí nezávislosť volieb. Volebná reforma má okrem iného znížiť počet zamestnancov volebného úradu INE, ktorý organizuje v krajine voľby, a tiež zmeniť tabuľkové hodnotenie, teda zoškrtať výdavky na platy jeho zamestnancov.

Volebnou reformou sa zaoberá najvyšší súd a tiež Spojené štáty podľa AFP vyjadrili v súvislosti s jej schválením obavy o nezávislosť volieb. To mexický prezident označil za zasahovanie do vnútorných záležitostí Mexika.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok