Odchod do dôchodku v nedohľadne? Posúvanie vekovej hranice bude mať dopad na rodinu

ta3
15.3.2023 15:40

Európania sa budú musieť pripraviť na výrazné zmeny. Do dôchodku budeme odchádzať oveľa neskôr, ako je to v súčasnosti. V susedných Čechách sa znižuje valorizácia penzií a práve v týchto chvíľach príslušný zákon má na stole novozvolený prezident Petr Pavel. Na Slovensku sme si zrušili zastropovanie dôchodkového veku. Práve z tohto dôvodu sa vo Francúzsku konajú masívne protivládne protesty. Kam až sa dá posúvať odchod do penzie? Budeme ešte vládať v takom vysokom veku pracovať? Opýtali sme sa analytika Martina Halása.

Odchod do dôchodku v nedohľadne? Posúvanie vekovej hranice bude mať dopad na rodinu
ta3

Aké zmeny sa udiali v dôchodkovom systéme za posledné tri roky? "Zrušilo sa zastropovanie odchodu do dôchodku. Má to veľký vplyv na všetkých budúcich dôchodcov, zlomová hranica je rok narodenia 1966. Ľudia narodení v roku 1986 a mladší budú odchádzať do dôchodku o tri roky neskôr" uviedol analytik Martin Halás.

Na čo všetko má dopad v štáte neskorší odchod do dôchodku? "Dopad na rodinu. Aktuálne sa rieši problém s miestami v materských škôlkach. V minulosti to nebol problém, možno práve kvôli seniorom, ktorí išli do dôchodku a pomáhali s vnúčatami. Bola tam medzigeneračná solidarita," povedal Halás.

Celú reláciu s analytikom Martinom Halásom si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok