Rusko od začiatku vojny prišlo o viac ako 160-tisíc vojakov, tvrdí Kyjev

ta3 čtk
14.3.2023 10:39

Ukrajinské sily počas pondelka odrazili viac ako stovku ruských útokov na piatich úsekoch frontu. Ruské straty od začiatku vojny presiahli 160-tisíc vojakov, tvrdí ukrajinský generálny štáb. Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno v podmienkach vojnového konfliktu overiť z nezávislých zdrojov. Vojna Ruska proti Ukrajine dnes pokračuje 384. dňom.

"Nehľadiac na značné straty nepriateľ pokračuje v útočných operáciách v smere na Lyman, Bachmut, Avdijivku, Marjinku a Šachtarskej. Počas uplynulých 24 hodín ukrajinské jednotky odrazili viac ako 100 nepriateľských útokov na uvedených úsekoch frontu," píše ukrajinské velenie v rannom prehľade situácie na bojisku. Ruské jednotky sa podľa generálneho štábu pokúšajú preraziť ukrajinskú obranu pri Kupjansku a Lymane, neustávajú ani v snahe ovládnuť Bachmut. Na juhu krajiny, v Záporožskej a Chersonskej oblasti, zotrvávajú ruské sily v obrane, pokračujú ale v ostreľovaní obcí v okolí frontu.

Ruské straty od vypuknutia vojny ukrajinské velenie odhadlo na 160.540 vojakov, vrátane 720 počas pondelka, a tisíce tankov, obrnených vozidiel, diel a ďalších zbraní.

Nedostatok munície

Nedostatok delostreleckej munície u ruských vojsk sa v posledných týždňoch pravdepodobne zhoršil do tej miery, že na mnohých častiach frontu platí extrémne úsporné prideľovanie granátov. To bol takmer určite kľúčový dôvod, prečo žiadne ruské zoskupenie nebolo v poslednej dobe schopné podniknúť operačne významnú útočnú operáciu, domnieva sa britská vojenská rozviedka. Rusko sa podľa nej už najskôr uchýlilo k využívaniu starých zásob munície, ktoré predtým pokladalo za nespôsobilé na použitie.

Rozviedka tiež upozornila, že výnos prezidenta Vladimíra Putina zo začiatku tohto mesiaca stanovil opatrenia, ktoré umožňujú ministerstvu obchodu a priemyslu obchádzať právomoci manažérov zbrojoviek neplniacich výrobné ciele. Rusko vo vojensko-priemyselnej oblasti v stále väčšej miere uplatňuje princípy príkazovej ekonomiky, pretože si uvedomuje, že jeho kapacita obrannej výroby je kľúčovou slabinou v čoraz viac vyčerpávajú "špeciálnu vojenskú operáciu", ako Moskva nazýva vojnu proti Ukrajine.

Zvýšenie odvodového veku?

Návrh zákona o zvýšení odvodového veku brancov z 18 až 27 rokov na 21 až 30 rokov, ktorým sa v pondelok začali zaoberať ruskí poslanci, naznačuje, že sa Kremeľ nechystá v budúcnosti podniknúť úplnú mobilizáciu, domnievajú sa analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Časová os v návrhu môže tiež naznačovať, že Kremeľ neočakáva, že vojna na Ukrajine potrvá dlhšie ako budúce tri roky.

Viditeľná nervozita čečenského vodcu Ramzana Kadyrova počas pondelňajšej schôdzky s Putinom môže podľa expertov ISW svedčiť o Kadyrovových obavách zo straty Putinovej priazne, pretože sa nemôže veľmi chváliť vojenskými úspechmi Čečencov vo vojne proti Ukrajine. V súčasnosti čečenské jednotky zohrávajú na ukrajinskom bojisku minimálnu úlohu; útočia pri Bilohorivke na východe Ukrajiny, ale inak dohliadajú na poriadok v tyle okupovanej časti Ukrajiny. Kadyrov si od stretnutia zrejme sľuboval zlepšenie a posilnenie svojej reputácie, zatiaľ čo Putin zrejme vyvíjal na Kadyrovho nátlak, aby zvýšil úlohu čečenských bojovníkov v bojových operácií kvôli stratám žoldnierov z Wagnerovej (v ruskom prepise Vagnerovej) skupiny a jednotiek pravidelných síl v útočných súdi ISW.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok