Po nehode lode pri pobreží Líbye je nezvestných 30 migrantov, 17 sa ich zachránilo

TA3 ČTK
12.3.2023 18:38

Po nehode lode pri pobreží Líbye je nezvestných 30 ľudí, 17 sa ich podarilo zachrániť. Podľa zahraničných agentúr o tom v nedeľu večer informovala pobrežná stráž, ktorá tak upresnila predchádzajúce informácie médií a humanitárnych organizácií o "desiatkach nezvestných".

Po nehode lode pri pobreží Líbye je nezvestných 30 migrantov, 17 sa ich zachránilo
Twitter/AJ+ (ilu)

Na palube prevrhnutej lode boli migranti mieriaci do Talianska, uviedli humanitárne organizácie. Jedna z nich, Alarm Phone, už v sobotu varovala, že lodi hrozí potopenie a 47 utečencom na palube smrť. Záchranné práce pokračujú aj za pomoci lietadiel únijnej agentúry Frontex.

Alarm Phone v nedeľu v príspevku na Twitteri obvinila talianske úrady, že "zámerne oddialili záchrannú operáciu a nechali (migrantov) zomrieť". Úrady podľa agentúry Reuters na miesto poslali obchodné lode, ktoré boli blízko, ale tie po príchode nezasiahli. Neskôr organizácia Alarm Phone dodala, že sa časť migrantov podarilo zachrániť na palube obchodnej lode a že pre nich žiadala možnosť zostať v Európe.

Taliansky minister zahraničia Antonio Tajani uviedol, že je presvedčený, že talianske záchranné zložky by nikdy nikoho na mori nenechali bez pomoci. Varoval tiež pred možným zneužitím prípadu a vyzval na dôkladnú analýzu skutočností, pretože "sa jedná o ľudské životy". Minister sa k prípadu vyjadril počas svojej pracovnej cesty po Izraeli, informovala agentúra ANSA.

Podľa talianskej pobrežnej stráže sa loď už od soboty nachádzala v líbyjských vodách. Taliani napriek tomu zahájili záchrannú operáciu, pretože zaznamenali nečinnosť ostatných národných záchranných a koordinačných centier v oblasti, cituje taliansku stráž agentúra ANSA. V Stredozemnom mori panovalo cez víkend zlé počasie. Podľa niekoľkých zdrojov humanitárnej organizácie Mediterranea Saving Humans loď stroskotala ráno asi 177 kilometrov severozápadne od líbyjského Benghází.

V sobotu talianska pobrežná stráž za 24 hodín zachránila vyše 1400 migrantov. Za posledné štyri dni do Talianska dorazilo skoro 6-tisíc utečencov, čo je zhruba rovnako ako vlani za január a február. Súčasná migračná vlna zrejme bude vzhľadom na teplé počasie pokračovať.

Talianska vláda vo štvrtok schválila ďalší dekrét týkajúci sa migrácie, ktorý okrem iného sprísňuje tresty pre pašerákov ľudí, a to až na 30 rokov, zatiaľ čo doteraz to bolo maximálne päť rokov. Má tiež vytvoriť systém kvót pre pracovné povolenie pre ľudí z krajín, ktoré budú s talianskou vládou spolupracovať v boji proti ilegálnej migrácii. Krátko po februárovom stroskotaní lode s takmer ôsmimi desiatkami obetí talianska vláda uviedla, že plánuje prijať na 500-tisíc cudzincov, ktorí sa prisťahujú legálne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok