Terchová ponúka novú atrakciu. Modelári vybudovali československé železničné prepojenie

ta3
11.3.2023 14:45

Terchová má novú atrakciu. Na ploche vyše 50 metrov štvorcových vybudovali modelári československé železničné prepojenie. Koľajisko nezobrazuje skutočné miesta. Pôsobí však mimoriadne realisticky. Všetko je prepracované do najmenších detailov.

Pre mnohých železničných modelárov je to sen. Jeden z nich si ho aj splnil. Tímu desiatich modelárov trvalo šesť rokov, kým stvorili koľajisko s okolitou krajinou. Len napríklad stromy pripravovali tri roky.

Majiteľ miniželeznice v Terchovej Peter Kicoš: "Je tu zhruba do 500 metrov modelového koľajiva, okolo neviem 120 výhybiek napríklad, vrátane svetelných signalizácií, stromov je tu 13-tisíc, v tomto koľajisku na ploche 53 metrov štvorcových."

O tom, koľko išlo do atrakcie peňazí, modelári radšej mlčia. Pri pohľade naň je jasné, že to nebolo málo. Na všetko dohliadal dlhoročný železničiar a modelár Juraj Tichý: "A čo bolo možno najnáročnejšie na tomto celom? No najnáročnejšie? Myslím si, že tá elektrika, kabeláž, návestná sústava a tieto veci, keď sa pozriete pod koľajisko, uvidíte tam skrumáž káblov, takže tam som sa vlastne zašil pod koľajisko a tam som sa ako krtko realizoval."

Kicoš: "Ale nevychádzali sme zo žiadnych skutočných staníc a zastávok, aby sme sa nemuseli prispôsobovať a podobať na niečo, takže celé je to tu iba také fiktívne."

Detaily sú natoľko realistické, že ešte aj na propagačných materiáloch upozorňujú, že nejde o žiadnu fotomontáž. Po koľajisku premáva 15 vlakových súprav. Na prevádzku miniželeznice dohliadajú výpravcovia z velína.

Témy: Terchová

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok