VIDEO: Holandský kráľovský pár zakončil trojdňovú návštevu Slovenska, navštívil Tatranský národný park

TA3 TASR
9.3.2023 07:31

Holandský kráľovský pár zakončil vo štvrtok trojdňovú návštevu Slovenska programom v Poprade, Liptovskom Mikuláši a Tatranskom národnom parku.

Predpoludním navštívili kráľ Viliam-Alexander, kráľovná Maxima spolu s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou Centrum podpory Spišskej katolíckej charity v Poprade, ktoré poskytuje pomoc obyvateľom Ukrajiny utekajúcim pred vojnou. 

Holandský kráľovský pár v sprievode prezidentky navštívil v Poprade Centrum podpory odídencov z Ukrajiny:

Neskôr sa presunuli do Spišskej Soboty, kde si prezreli stredoveké námestie a Kostol svätého Juraja. 

V sprievode prezidentky navštívili aj popradskú mestskú časť Spišská Sobota:

Návšteva Základnej školy Miloša Janošku v Liptovskom Mikuláši. Deti tam už od skorého veku učia čeliť dezinformám:

Posledným bodom programu bola návšteva Tatranského národného parku, kde sa holandský kráľovský pár oboznámil s projektom biodiverzity a ochrany životného prostredia pri rieke Belá v Podbanskom: 

Holandský kráľovský pár pricestoval na Slovensko v utorok. Hlavnými témami návštevy boli otázky právneho štátu a ochrany klímy vrátane prechodu na obehové hospodárstvo, ako aj podpora inklúzie a rozmanitosti v spoločnosti. Ide o prvú kráľovskú návštevu na Slovensku takmer po 13 rokoch.

Prezidentka si počas návštevy prebrala najvyššie štátne vyznamenanie Holandska Veľký kríž Radu holandského leva, ktoré jej udelil kráľ Viliam-Alexander. Recipročne kráľovi a kráľovnej udelila Rad bieleho dvojkríža I. triedy za mimoriadne zásluhy o všestranný rozvoj medzi Holandským kráľovstvom a Slovenskou republikou.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok