Teraz je takmer nemožné hovoriť s Ruskom, myslí si Pavel. Moskva podľa neho musí zmeniť postoj

ta3 čtk
7.3.2023 08:29

V tejto fáze vojny na Ukrajine je podľa budúceho českého prezidenta Petra Pavla takmer nemožné hovoriť s ruským vedením. Musí najskôr prejaviť ochotu konať a predložiť aspoň rámec mierového návrhu, povedal v rozhovore s francúzskym denníkom Le Monde. Uviedol tiež, že je z dlhodobého hľadiska pre dodávky stíhačiek Ukrajine, a vyjadril presvedčenie, že Česko nemôže zohrávať úlohu mosta medzi Západom a Východom. Chce vážnu diskusiu o budúcnosti V4.

Teraz je takmer nemožné hovoriť s Ruskom, myslí si Pavel. Moskva podľa neho musí zmeniť postoj
TASR/Jaroslav Novák

"Ako môžete hovoriť s niekým, kto vedie agresívnu vojnu, takmer každý deň posiela rakety na civilné ciele a vyhráža sa svetu jadrovou apokalypsou?" pýta sa v rozhovore Pavol, podľa ktorého musí najprv Moskva zmeniť svoj postoj.

Šesťdesiatjedenročný bývalý generál sa vyslovil za dodávky ďalších zbraní Ukrajine, v dlhšom časovom horizonte aj stíhačiek. "Ale v tejto fáze si myslím, že by to pravdepodobne skomplikovalo situáciu," poznamenal s tým, že z technického hľadiska vyžaduje dodávka nových lietadiel a výcvik pilotov najmenej šesť mesiacov. Ruskom napadnutá krajina podľa neho teraz potrebuje hlavne viac pozemnej techniky, najmä tankov, obrnených vozidiel a delostrelectva.

Česko podľa Pavla už dosiahlo svoje limity, pokiaľ ide o podporu Ukrajiny ťažkou technikou. Ale považuje za možné, aby Praha časom na Ukrajinu poslala tanky Leopard, ktoré dostane z Nemecka, aj keď by to predstavovalo určité riziko pre obranyschopnosť krajiny. SRN má Česku dodať 14 tankov Leopard 2A4.

Pavla sa pýtali aj na "proruské a pročínske postoje" dvojice svojich predchodcov v úrade, teda Václava Klausa a Miloša Zemana. Obaja podľa neho zdieľali myšlienku byť mostom medzi Západom a Východom, ktorú však Pavel pokladá za "veľmi zvláštnu ambíciu". Žiadna pozícia v strede podľa neho neexistuje a Česko si musí uvedomiť, do akého sveta patrí, a síce do sveta demokracií, nie sveta autoritárskych režimov rôzneho stupňa.

Na otázku o krajinách Vyšehradskej štvorky, medzi ktorými má Maďarsko zásadne odlišné názory na podporu Ukrajiny a vzťahy s Ruskom, Pavel povedal, že bude potrebné začať veľmi vážnu debatu o budúcnosti zoskupenia. Zároveň ale uviedol, že je oveľa jednoduchšie sa nejakého rámca zbaviť, než ho znova vybudovať. "Ani maďarské vedenie tu nie je navždy. Predtým, alebo neskôr dôjde k zmene," podotkol na adresu maďarského premiéra Viktora Orbána.

Francúzsky denník sa Pavla tiež spýtal na schôdzku francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona s Andrejom Babišom v období krátko pred českými prezidentskými voľbami, v ktorých Pavol Babiša nakoniec predbehol. "Nie je to tragické, je to minulosť. Je to zabudnuté," uviedol k tomu Pavel, ktorý stretnutie v minulosti kritizoval.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok