Je nepravdepodobné, že by Rusi čoskoro obkľúčili Bachmut, píše americký inštitút

TA3 ČTK
5.3.2023 08:13

Podľa amerického Inštitútu pre štúdium vojny je nepravdepodobné, že by ruské sily čoskoro obkľúčili Bachmut.

Ruské sily si zrejme zaistili dostatočnú výhodu, pokiaľ ide o polohu, aby mohli zvrátiť situáciu v určitých častiach Bachmutu, avšak doteraz nedonútili ukrajinské sily stiahnuť sa a pravdepodobne nebudú môcť mesto čoskoro obkľúčiť, napísal inštitút vo svojej správe.

Ruský postup pri Bachmute je podľa ISW pomalý a postupný a tiež nenaznačuje, že by Rusi mohli mesto prevziať nejakým "frontálnym útokom". Skôr to vraj vyzerá, že sa snaží Ukrajincov donútiť opustiť obranné pozície. "Možno pôvodne mali v úmysle ukrajinské sily v Bachmute obkľúčiť, ale ukrajinské velenie signalizovalo, že sa pravdepodobne radšej stiahne, než aby riskovali obkľúčenie," dodal inštitút

Ako uviedol vo svojom pravidelnom rannom hlásení ukrajinský generálny štáb, ruské sily sa rovnako ako v predchádzajúcich dňoch sústredili najmä na operácie na frontoch pri obciach Kupjansk, Lyman, Bachmut, Avdijivka a Šachtarsk. Za posledných 24 hodín podnikli Rusi šesť raketových a 24 ďalších vzdušných útokov a v 65 prípadoch útočili zo salvových raketometov. Niektoré z týchto útokov mierili na civilnú infraštruktúru.

Pri útoku na mesto Kupjansk zahynul 65-ročný muž, ďalší dvaja civilisti zahynuli v Bachmute, informoval šéf miestnej oblastnej správy Pavlo Kyrylenko. Pri ruských útokoch v Doneckej oblasti utrpelo zranenie aj ďalších sedem ľudí, z toho jeden v Bachmute.

Britské ministerstvo zahraničia vo svojej pravidelnej správe citovalo ruských mobilizovaných záložníkov, ktorí na konci februára popísali, že dostali nariadené, aby útočili na ukrajinské pozície vybavení iba "strelnými zbraňami a lopatami". Ruské armádne lopaty typu MPL-50 sú špeciálne nástroje, ktoré sú určené na boj zblízka. Jeden zo záložníkov popísal, že nebol na podobný boj "pripravený ani psychicky ani fyzicky".

"Dôkazy z poslednej doby naznačujú, že na Ukrajine pribúda bojov zblízka," uviedli britskí spravodajcovia. Ide pravdepodobne o dôsledok toho, že ruské velenie aj naďalej trvá na útočných akciách, ale pechota už nemá takú podporu delostrelectva, ako tomu bolo predtým. To podľa Londýna zrejme súvisí aj s nedostatkom munície.

Témy: Lyman
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok