Vagnerovci už prakticky obkľúčili Bachmut, tvrdí Prigožin

ta3 TASR
3.3.2023 09:55

Bojovníci ruskej žoldnierskej organizácie známej ako Vagnerova skupina "prakticky obkľúčili" východoukrajinské mesto Bachmut, o dobytie ktorého sa Rusko neúspešne pokúša už niekoľko mesiacov. V piatok to vyhlásil šéf vagnerovcov Jevgenij Prigožin, informuje Tagentúra AFP a denník The Guardian. Pravdivosť Prigožinovho vyhlásenia nebolo možné nezávisle overiť.

Vagnerovci už prakticky obkľúčili Bachmut, tvrdí Prigožin
TASR/AP

Podľa Prigožina zostala jednotkám Kyjeva voľná len jediná cesta na opustenie Bachmutu. "Jednotky polovojenskej Vagnerovej skupiny prakticky obkľúčili Bachmut, zostáva len jediná cesta," povedal vo videu, ktoré bolo zverejnené v piatok.

Šéf vagnerovcov zároveň vyzval ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby svoje jednotky z tohto mesta stiahol, píše Guardian. Vagnerova skupina zohráva v bojoch o Bachmut významnú úlohu. Ruské sily dosiahli v uplynulých mesiacoch v okolí mesta značný postup a ohrozili tak zásobovacie trasy pre ukrajinských obrancov Bachmutu.

Generálny štáb ukrajinskej armády vo štvrtok na platforme Telegram uviedol, že Rusko na Bachmut neustále útočí a stále postupuje. Poslanec ukrajinského parlamentu Serhij Rachmanin zároveň vyhlásil, že Ukrajina sa bude musieť z Bachmutu skôr či neskôr stiahnuť. Podľa neho totiž "nemá zmysel držať mesto za každú cenu".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok