Borrell: Nastal pokrok v normalizácii vzťahov Srbska a Kosova, je potrebné ďalšie stretnutie

ta3 čtk
27.2.2023 22:00

Na ceste k normalizácii vzťahov medzi Srbskom a Kosovom bol zaznamenaný pokrok, oznámil šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Je ale potrebné ďalšie stretnutie, ktoré sa uskutoční v marci, dodal Borrell po rokovaní so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom a kosovským premiérom Albinom Kurtim.

Borrell: Nastal pokrok v normalizácii vzťahov Srbska a Kosova, je potrebné ďalšie stretnutie
TASR/AP

"Bol dosiahnutý pokrok, ale stále je potrebné pracovať na tom, aby sa zabezpečilo, že to, čo bolo dohodnuté, bude aj zavedené," vyhlásil podľa agentúry AFP Borrell. Srbský prezident označil schôdzku za "náročnú". Budúce rokovania sa podľa neho uskutočnia 18. marca v Severnej Macedónsku.

Západní predstavitelia v posledných mesiacoch vyvíjajú intenzívny diplomatický tlak na Belehrad a Prištinu, aby prijali pôvodne francúzsko-nemecký plán pre Kosovo, ktoré v roku 2008 jednostranne vyhlásilo nezávislosť na Srbsku. To nezávislosť neuznáva a považuje Kosovo za súčasť svojho územia.

Z úryvkov plánu zverejnených médiami vyplýva, že Srbsko a Kosovo by sa síce formálne neuznali, vzájomne by však akceptovali svoju štátnu existenciu v existujúcich hraniciach. Srbsko by tiež muselo prestať brániť Kosovu v členstve v medzinárodných organizáciách. Plán predpokladá, že v Kosove vznikne územný celok s väčšinovo srbským obyvateľstvom, ktorý bude užívať určitý stupeň autonómie. Vučić dal v otázke Kosova v minulosti opakovane najavo ochotu ku kompromisu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok