Šéfka EK rokovala s Karolom III. Kritikom vadí zaťahovanie panovníka do politiky

ta3 čtk
27.2.2023 19:47

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová sa dnes na hrade Windsor stretla s britským kráľom Karolom III. Schôdzka sa už vopred stala terčom kritiky kvôli tomu, že by mal britský monarcha, pokiaľ ide o podobné témy, podľa zvyklostí zostať neutrálne, napísala agentúra Reuters. Sunakov hovorca v tejto súvislosti odmietol, že by sa vláda snažila kráľa zatiahnuť do politiky.

Šéfka EK rokovala s Karolom III. Kritikom vadí zaťahovanie panovníka do politiky
Aaron Chown / AP

Von der Leyenová britského panovníka navštívila po rokovaní s premiérom Rishim Sunakom, na ktorom dosiahli novú dohodu týkajúcu sa takzvaného severoírskeho protokolu. Dali si spolu čaj a zapózovali fotografom.

Hrad Windsor leží asi 32 kilometrov západne od Londýna. Podľa Buckinghamského paláca sa schôdzka konala na radu vlády, čo využili Sunakovi kritici a uviedli, že sa premiér snaží monarchu zatiahnuť do politických hádok. "Nemôžem uveriť tomu, že by premiér požiadal kráľa, aby sa zapojil do dokončenia tak kontroverznej dohody, ako je táto," napísala na twitteri dlhoročná prvá ministerka Severného Írska Arlene Fosterová.

Bývalý britský minister, tajomník pre brexit a Sunakov kolega z Konzervatívnej strany Jacob Rees-Mogg zase uviedol, že by sa mal panovník do celého procesu zapojiť, až keď "je všetko dokončené a prijaté". Dohodou sa pritom ešte nezaoberal parlament. "Myslím, že by sa Jeho Veličenstvo nemalo angažovať, pokiaľ táto dohoda nebude mať plnú podporu," uviedol Rees-Mogg.

Sunakov hovorca Max Blain v tejto súvislosti uviedol, že by vláda nikdy nezatiahla kráľa do politiky. "Jeho Veličenstvo sa nedávno stretlo s celým radom zahraničných vodcov," dodal hovorca a spomenul napríklad poľského prezidenta Andrzeja Dudu či ukrajinského vodcu Volodymyra Zelenského. "V tomto prípade je to úplne rovnaké," doplnil.

Ako však ku kontroverzii ohľadom schôdzky poznamenala aj kráľovská korešpondentka televíznej stanice Sky News, dôležité je práve načasovanie rokovaní. S kráľom Karlom III. sa totiž von der Leyenová stretla len niekoľko minút po tom, čo vystúpila na tlačovej konferencii s Rishim Sunakom. "Niektorým by sa tak mohlo zdať, že kráľ dáva týmto spôsobom najavo, že dohodu podporuje," uviedla Laura Bundocková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok