Rusko zastavilo dodávky ropy do Poľska. Zákazníkov by to pri nákupoch palív nemalo ovplyvniť

ta3 ČTK
25.2.2023 15:36

Rusko prestalo dodávať ropu severnou vetvou ropovodu Družba, ktorá vedie do Poľska. Na Twitteri o tom informoval šéf rafinérskej spoločnosti PKN Orlen Daniel Obajtek. Podľa neho to dodávky zákazníkom neovplyvní, pretože Poľsko získavalo v poslednej dobe z Ruska iba desatinu svojej spotreby surovej ropy a dodávky nahradí z iných zdrojov.

Bloomberg: Ukrajina sa chystá zdražiť tranzit ropy pre Maďarsko a Slovensko
TASR/AP

"Rusko zastavilo dodávky ropy do Poľska, na čo sme plne pripravení. Z Ruska sme dostávali iba desať percent surovej ropy a tú nahradíme z iných zdrojov," uviedol Obajtek. Podľa neho rafinérie jeho spoločnosti majú zaistený prísun suroviny po mori, a koniec dodávok Družbou tak zákazníci pri nákupoch palív nepocítia.

Poľsko a Nemecko vlani na jar sľúbili, že sa pokúsia do konca roka ukončiť dovoz ropy prostredníctvom severnej vetvy Družby. Spoločnosti PKN Orlen však kvôli dlhodobej dohode o nákupe ruskej ropy cez Družbu v prípade jej porušenia hrozili pokuty. Dohoda PKN Orlen s ruskou spoločnosťou Tatnefť je platná do tohtoročného decembra, podľa nej malo Poľsko dostávať približne 200-tisíc ton ropy mesačne.

V rámci protiruských sankcií zavádzaných kvôli invázii na Ukrajinu začal vlani v decembri platiť zákaz dovozu ruskej ropy do Európskej únie. Dovoz ropovodom Družba, ktorého južná vetva vedie cez Ukrajinu do Maďarska, na Slovensko a do Českej republiky a severná do Poľska a Nemecka, má však z embarga výnimku.

V Rusku tento mesiac začal platiť dekrét, ktorý zakazuje dodávky ropy a ropných produktov do krajín uplatňujúcich cenový strop na ruskú ropu. Stanovenie maximálnych cien na ropu prepravovanú po mori od decembra uplatňuje aj Európska únia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok