FOTO: V Bratislave sa konal sviečkový pochod. Slavín, Prezidentský palác aj hrad svietili vo farbách Ukrajiny

ta3 tasr
24.2.2023 20:43

Bratislava si uctila boj Ukrajincov za slobodu a obranu svojej krajiny. Večer prvého výročia vpádu ruských vojsk na územie východného suseda vysvietila Slavín v žlto-modrej kombinácii ukrajinských štátnych farieb. Informovalo o tom vedenie hlavného mesta.

FOTO: V Bratislave sa konal sviečkový pochod. Slavín, Prezidentský palác aj hrad svietili vo farbách Ukrajiny
TASR/Pavol Zachar

"Monument Slavína nad naším mestom je symbolom oslobodenia. Symbolickým nasvietením Slavína do žlto-modrej farby ukrajinskej vlajky v piatok večer vyjadríme solidaritu a podporu našim susedom, ktorí o tú svoju slobodu musia už rok ťažko bojovať," uviedol primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Zdôraznil, že nemôže byť akákoľvek pochybnosť o tom, kto je vo vojne na Ukrajine agresor a kto sa bráni. Pripomenul v tejto súvislosti i mierový plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorý má podporu Ukrajincov aj demokratického sveta. "Odpoveďou Kremľa je však pokračujúce bombardovanie, útoky a snaha o dobytie ďalších ukrajinských území. Takto snaha o mier nevyzerá ani náhodou. To sú vojnové zločiny," vyhlásil Vallo.

Upozornil, že na Slavíne sú pochovaní vojaci Červenej armády, ktorí pred 78 rokmi oslobodzovali Bratislavu. "Patrí im za to naša trvalá vďaka. Vedľa seba tu okrem vojakov iných národov a národností ležia najmä Rusi a Ukrajinci. Možno aj ich potomkovia teraz zomierajú v nezmyselnej vojne Vladimira Putina," upozornil.

V ukrajinských národných farbách sa v piatok večer rozsvietili aj Bratislavský hrad i Prezidentský palác, rovnako tak historická budova Úradu vlády SR.

Sviečkový sprievod zakončil deväťhodinový informačný maratón v Bratislave na podporu Ukrajiny. Konal sa o 19.00 h od Prezidentského paláca k Veľvyslanectvu Ukrajiny. Informovala o tom Ľudmila Verbická z Ukrajinsko-slovenskej iniciatívy.

Priblížila, že slovenská verejnosť mohla vzdať hold odvahe ukrajinského ľudu a preukázať solidaritu Slovenska s Ukrajinou. Účastníci podujatia sa mali možnosť napríklad zúčastniť diskusií s politickými predstaviteľmi, veľvyslancom Ukrajiny v SR či vojenskými expertmi.

Podujatie pripravili Ukrajinský inštitút a Ukrajinsko-slovenská iniciatíva. Bratislava sa tak zaradila do zoznamu vyše 200 miest sveta v kampani #365 dní v deväťročnej vojne.


zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok