Zelenskyj plánuje stretnutie so Si Ťin-pchingom. Na mierovom pláne chce spolupracovať aj s Čínou

ta3 tasr
24.2.2023 17:52

Niektoré body čínskeho plánu na ukončenie vojny medzi Ukrajinou a Ruskom podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského dávajú zmysel, s inými ale nesúhlasia. Na tlačovej konferencii k výročiu ruskej invázie na Ukrajinu uviedol, že s Čínou možno spolupracovať. Ak spojenci Kyjeva dodržia svoje slovo a splnia svoje úlohy, ukrajinské víťazstvo bude nevyhnutné, dodal.

Zelenskyj plánuje stretnutie so Si Ťin-pchingom. Na mierovom pláne chce spolupracovať aj s Čínou
TASR/AP

Zdôraznil, že je potrebné nadviazať bližšie partnerstvo s krajinami Latinskej Ameriky a afrického kontinentu, ktorých podpora Ukrajine chýba. Zelenskyj na tlačovej konferencii nazvanej Február. Rok nezlomnosti, ktorú zahájil minútou ticha, okrem iného ocenil, že Peking v piatok predstavenom pláne myslel na jadrovú bezpečnosť i územnú celistvosť, aj keď o nej hovorí iba všeobecne.

"Sú tam určité spoločné body a ďalšie myšlienky, na ktorých sa nezhodneme, ale je to aspoň niečo," povedal Zelenskyj. Dôležitejšie ako slová ale podľa neho budú až konkrétne činy. Uviedol tiež, že sa plánuje stretnúť s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom. "Bolo by prospešné pre obe strany," povedal podľa agentúry Reuters Zelenskyj.

"Sú tam určité spoločné body a ďalšie myšlienky, na ktorých sa nezhodneme, ale je to aspoň niečo," povedal Zelenskyj. Dôležitejšie ako slová ale podľa neho budú až konkrétne činy. Čína v piatok vyzvala na prímerie medzi Ruskom a Ukrajinou a na začatie mierových rokovaní a v dokumente nazvanom Čínske stanovisko k politickému urovnaniu ukrajinskej krízy predstavila dvanásťbodový plán na ukončenie vojny. Okrem iného v ňom nabáda, aby sa obe krajiny zdržali útokov na civilné obyvateľstvo, zriadenie humanitárnych koridorov, ale aj na ukončenie západných sankcií proti Rusku.

Ruské vojská prekročili hranice s Ukrajinou po mesiacoch stupňujúceho sa napätia presne pred rokom, 24. februára 2022 a začali tak agresiu v plnom rozsahu. Zelenskyj v piatok k výročiu ruskej invázie zverejnil videoposolstvo. Bol to rok bolesti, smútku, viery a jednoty, napísal dopoludnia na Twitteri.

"Vyhráme, pretože pravda je na našej strane," povedal Zelenskyj na tlačovej konferencii. Prezident tiež vyzval na usporiadanie summitu medzi krajinami Latinskej Ameriky a Afriky, s ktorými podľa nich mala Ukrajina od získania samostatnosti viac spolupracovať. "Myslím, že sme premárnili veľkú časť našej nezávislosti. Ukrajina do tejto doby nemala žiadnych silných partnerov. Chýba nám podpora zo strany Latinskej Ameriky a afrického svetadielu," uviedol prezident, podľa ktorého mal Kyjev na nadviazanie partnerstva 30 rokov.

Práve prevažne africké a latinskoamerické krajiny sa vo štvrtok zdržali alebo hlasovali proti rezolúcii, ktorú prijalo Valné zhromaždenie OSN. Rusko v nej znovu vyzvalo, aby okamžite stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny. Text schválený v predvečer prvého výročia invázie podporilo 141 krajín.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok