Prepáč, Ukrajina. V ruských mestách sa konali protesty proti vojne, polícia ľudí zatýkala

ta3 čtk
24.2.2023 15:47

V rôznych mestách v Rusku sa na prvé výročie ruského vpádu na Ukrajinu konali v atmosfére represií ojedinelé protesty proti vojne. Ľudia tiež nosili kvety k pomníkom súvisiacim s Ukrajinou. Podľa ochrancov ľudských práv polícia kvôli tomu zadržala niekoľko desiatok ľudí, uvádza portál Meduza.

Prepáč, Ukrajina. V ruských mestách sa konali protesty proti vojne, polícia ľudí zatýkala
TASR/AP (ilu)

V meste Barnaul v západnej časti Sibíri polícia zadržala najmenej päť ľudí, štyroch z nich kvôli tomu, že na hlavnom námestí rozostavali tabuľky s protivojnovým obsahom a položili pri ne kvety. Ďalším zadržaným je muž, ktorý držal nápis "Dosť bolo mlčania". V Irkutsku rovnaký osud stretol ženu, ktorá prišla na verejnosť s nápisom v štýle inzerátu: "Potrebujem: Odviesť vojská z Ukrajiny".

V Jekaterinburgu polícia pri proteste pri pamätníku obetiam politických procesov zadržala osem ľudí, medzi nimi sú dvaja novinári a najmenej dvaja ľudia mladší ako 18 rokov. V dedine Russko-Vysockoja v Leningradskej oblasti sa aktivista Dmitrij Skurichin nechal vyfotografovať, ako s ospravedlnením "Prepáč, Ukrajina" kľačí pred svojím obchodom popísaným názvami ukrajinských miest, ktoré sa v poslednom roku stali terčom ruských útokov. Ruské úrady tohto muža stíhajú kvôli údajnej opakovanej diskreditácii ruskej armády, za čo hrozí niekoľko rokov vo väzení.

V Petrohrade polícia zadržala deväť ľudí, ktorí prišli položiť kvety k pomníku ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka. V Nižnenovgorodskej oblasti v meste Vyksa vyšiel do ulíc člen mestského zastupiteľstva Dmitrij Močalin s heslom "Mier - Ukrajine. Vojaci - domov". V Moskve polícia nariadila pracovníkovi komunálnych služieb, aby odpratal kvety od pomníka ženy, ktorá píše básne, známej pod pseudonymom Lesja Ukrajinka. V centre mesta pri Puškinovom námestí príslušníci poriadkových síl zastavujú chodcov a vykonávajú u nich prehliadky, uviedol telegramový kanál Sirena.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok