Nesiete vinu za zverstvá prezidenta Putina, odkázali USA ruským činiteľom

ta3 ČTK
24.2.2023 14:34

Diplomatické napätie vyvolané ruskou vojnou proti Ukrajine v piatok vyplávalo na povrch aj v indickom Béngalúre, kde sa stretávajú zástupcovia skupiny veľkých svetových ekonomík G20. Americká ministerka financií Janet Yellenová počas rokovaní odkázala ruským predstaviteľom, že nesú podiel viny za "zverstvá" ruského prezidenta Vladimíra Putina. Francúzsko zase avizovalo, že sa neprihlási k spoločnému vyhláseniu, ak nebude text obsahovať odsúdenie ruskej invázie.

Nesiete vinu za zverstvá prezidenta Putina, odkázali USA ruským činiteľom
TASR/AP

Kto naopak o novom ruskom útoku na Ukrajinu v deň jeho prvého výročia hovoriť nechcel, bol indický premiér Naréndra Módí, píše agentúra Reuters. Zástupca hostiteľskej krajiny vo svojom úvodnom prejave stretnutia vojnu priamo nezmienil, hoci sa čakalo, že rok trvajúca ruská agresia a jej vplyv na globálnu ekonomiku bude hlavným motívom dvojdňovej akcie.

Stretnutie na juhu Indie prinášalo vzácnu príležitosť pre priamy kontakt medzi predstaviteľmi Ruska a USA. Ministerka Yellenová podľa médií piatkové rokovania za zatvorenými dverami využila na odsúdenie "nelegálnej a neoprávnenej vojny proti Ukrajine" a na apel na krajiny G20, aby sa jasne postavili za napadnutú krajinu.

"Vyzývam ruských činiteľov prítomných tu na G20, aby pochopili, že ich pokračujúca práca pre Kremeľ ich robí spoluvinníkmi za Putinove zverstvá," citoval ministerku denník The New York Times (NYT). "Nesú zodpovednosť za stratené životy a živobytie na Ukrajine a za škody spôsobené globálne," dodala.

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire potom na tlačovej konferencii uviedol, že požaduje do záverečného vyhlásenia stretnutia zahrnúť rovnaký odsudok ruskej invázie, aký lídri G20 formulovali pri minuloročnom summite na Bali. Deklarácia vtedy obsahovala výrok, že "väčšina členov silne odsúdila vojnu na Ukrajine". "Plne dôverujeme Indii, že dosiahne silné komuniké, a radi dnes vidíme Indiu pri kormidle," povedal Le Maire.

India, ktorá prevzala predsedníctvo v G20 od Indonézie, sa k ruskému útoku na Ukrajinu stavia o poznanie vlažnejšie ako západné krajiny a výrazne navýšila dovoz ruskej ropy. Podobne vystupujú aj niektorí ďalší členovia G20 ako Čína, Brazília alebo Juhoafrická republika. Podľa zdrojov Reuters indické predsedníctvo nechce o situácii na Ukrajine hovoriť ako o vojne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok